Alligaatorifarmi asukad: neist isenditest saab paraku kellegi eine või uhke käekott.Foto: Vida Press
Loomad
16. november 2017, 20:07

ALLIGAATOR: maitsev liha ja kvaliteetne nahk panevad salakütid tööle

Alligaatorid olid põlisameeriklaste folklooris inimeste vaenlased, kurja vaimu kehastused. Valge mees avastas, et alligaatori nahast saab teha häid saapaid ja nii oli 1967. aastaks vee-eluka populatsioon pea olematu. Siis loodi Florida osariigis ranged seadused, et alligaatoreid kaitsta. Kuid on nagu ikka, on neid, kes sellistest seadustest lugu ei pea, kirjutab NationalGeographic.com.

Et alligaatorit vabas looduses küttida, peab jahimehel olema spetsiaalne luba ja jahti tohib pidada vaid teatud aastaajal. Iga tapetud loom peab saama nõuetekohaselt märgistatud. Numbrid, mis surnud alligaatori saba külge kinnitatakse, on olulised ka restoranidele või nahaparkalitele, kes saavad kinnituse, et kaup on legaalsel teel hangitud.

Jah, alligaatoriliha on tõepoolest ka söödav. Cajun-köögis, mis on omane Louisiana osariigile, kuid on üsna populaarne ka Floridas, Texases ja teistes lõunaosariikides, põhja pool pisut vähem, on alligaator täitsa tavaline ning üldse mitte eksootiline liha. Alligaatori kohta kehtib vana habemega nali „maitseb nagu kana“.

Taignas praetud alligaatoriliha. Foto: Vida Press

Floridas kasvatavad mõned ärihaid alligaatoreid ka farmides, ikka liha ja naha tarbeks. Florida kuulsatel märgaladel ja soodes (ingl. k. Everglades - toim.) elutsevad alligaatorid on aga kaitse all ning nende küttimiseks kehtivad ülalkirjeldatud reeglid. Mõned jahindusteemalised loodussaated, mida just Florida soodes filmitakse, on alligaatorijahi populaarsust tõstnud ja igal aastal tehakse küttimisloa avaldusi lausa tuhandetes.

Salakütt Wayne Nichols ja veel kaheksa meest on aga reeglitele vilistanud ning sel aastal jäid nad lõpuks ka vahele. Talle on esitatud mitu süüdistust, muu hulgas alligaatorite illegaalse jahtimise ning valge iibise tapmise eest. Valge iibis on kaitsealune lind, keda ei tohi üldse mingil ajal küttida. Nichols sõi iibise grillituna lõunaks. Nüüd on Nicholsi jahi- ja relvaluba ära võetud ning ta tohib teisi kütte vaid paadiga õigesse jahikohta viia.

Kaks keskkonnaametnikku esinesid alligaatorifarmi töötajatena. Nende paberimajandus näis igati ehtne olevat, justkui läheks nende farmi kaup nii kallite käekotifirmade kui peente restoranide tarbeks. Ametnikud leidsid oma uurimise jooksul ka, et üks grupeering äris nelja aasta jooksul maha vähemalt 10 000 alligaatorimuna. Ühe maja garaažist leidsid ametnikud terve karja elusaid alligaatoreid.

Salaküttimises ja munavarguses süüdistatud mehed ei võta kõik aga süüd niisama omaks. Üks neist väidab, et kui ametnikud lõpuks blufi paljastasid, ähvardasid nad tema perekonda ja käskisid tal oma sõbrad üles anda. Süüdistatav keeldus: „Nad tahtsid, et oma sõprade peale kaebaksin. Mina olen Lõuna-Floridast. Meil siin asjad nii ei käi.“