MeteoriidilendFoto: Kuvatõmmis / ERR
Ilm
17. november 2017, 21:43

VIDEOD | Murmanskis ja Lapimaal nähti taevas tulekera (21)

Venemaal Murmanskis nägid paljud inimesed ööl vastu reedet taevas lendamas tulekera. Sarnast valgusnähtust ja sellega kaasnenud tugevat pauku täheldati ka Soomes Lapimaal.

Interfax kirjutab, et Murmanskis nähtud boliit oli pärit leoniidide meteoorivoolust. 

Murmanski astronoomiaklubi Orion esimees Viktor Trošenkov ütles Interfaxile, et see nähtus ei kujutanud inimestele mingit ohtu. „Asi on selles, et 17. novembrist 18. novembrini on leoniidide, ühe kõige võimsama meteoorivoolu maksimum ning selles voolus on palju eredaid osi,“ rääkis astronoom lisades, et boliidid teevad taevasse ereda jälje, mida võib võrrelda Kuu valgusega. „See on väga huvitav ilming, mida on kasulik vaadelda, kuid mingit ohtu see endast ei kujuta.“

Ka Soomes Lapimaal nägid inimesed eile taevas valgusenähtust, kuid selle päritolu asjus pole eksperdid veel täielikule üksmeelele jõudnud, kirjutas ERRi uudisteportaal. Inari päästekomando teatel on lisaks suure ja erksa valguskera nägemisele teatanud kohalikud elanikud ka tugevast paugust. Esialgse hinnangu kohaselt oli tegu meteoori, võimalik, et ka meteoriidiga.