Tapetud põdrapull. Pilt on illustreeriv.Foto: Marko Saarm / Sakala
Ilm
21. november 2017, 18:41

VAENE LOOM! Põdrapull jäeti pärast tulistamist rappa surema (58)

Tartu ülikooli uurijateni jõudis eile Nustiku-nimelise põdrapulli jälgimisseadmelt teade, et projektis osalenud põder, keda rohkem kui nädala eest tulistas jahimees, on surnud.

Järvamaa jahiseltsi kuuluv jahimees läks laupäeva, 11. novembri hommikul üksinda metsa ja laskis kell 7.40 umbes 170 meetri kauguselt rapsipõllus põtra, kes sai tema hinnangul haavata.

Jahimehe koer leidis põdra teisest põllu otsast, aga kuna põdra kaela ümber oli oranž saatja, siis ei uskunud kütt, et tema sellist põdrapulli laskis, ning tegi järelduse, et koer oli leidnud vale põdra.

Maanteeameti ja Tartu ülikooli projekti käigus saatjaga varustatud põtra sõitis esmaspäeval otsima zooloog Ragne Oja koos projektis osalenud Anna jahtkonna jahimehe Jaanus Erimäega ning Oja leidis makku tabamuse saanud põdra korjuse Kilingi raba servast Järvamaal – umbes viie kilomeetri kaugusel kohast, kus jahimees lasu oli teinud –, kuhu loom oli ilmselt koera haukumist kuuldes pagenud.

Kaelusesse ehitatud liikumisanduri järgi lõppes põdra liikumine alates 9.22 ning seega hukkus vaene loom ilmselt samal päeval umbes kaks tundi pärast laskmist.

Refereeritud artikkel on tervikuna lugeda Maalehes.