MATSALUFoto: MATI HIIS
Eesti uudised
22. november 2017, 16:00

LINNUJAHT: linnukaitsjad soovivad kütitud veelindudele päevalimiiti (6)

Keskkonnaministeeriumis 21. novembril toimunud kohtumisel ei jõutud üksmeelele, millised meetmed aitavad ebaeetilist linnujahti lõpetada. Ükski osapool peale Eesti ornitoloogiaühingu (EOÜ) polnud huvitatud probleemi kiirest lahendamisest, mis tähendab, et tõenäoliselt jätkub piiranguteta veelinnujaht ka järgmistel aastatel.

Ebaeetilist linnujahti aitab kiiresti ja efektiivselt lõpetada kütitud veelindudele päevalimiidi kehtestamine. Päevalimiit oleks kooskõlas Eesti jahinduse hea tavaga ning samas ei koorma see kohalikke Eesti jahimehi, kuna nemad enamasti linde ebamõistlikes kogustes ei küti, arvab EOÜ linnukaitse programmijuht Veljo Volke.

Limiitideta linnujahti kasutavad jahiturismi korraldajad peamise müügiargumendina ja jahieetikast mitte hoolivad välisturistid tulevad Eestisse veelinnujahile seni, kuni siin puuduvad tõhusad piirangud veelinnujahile. Jahist huvitatud osapooled pakkusid kohtumisel välja rea pehmeid tegevusi, mis vaid suurendavad avaliku sektori ja jahimeeste halduskoormust, kuid ei lahenda probleemi.

"Leiame, et pakutud päevalimiit – 5 veelindu päevas ühe jahimehe kohta – on tõhus ja ühiskonnas aktsepteeritav lahendus, sest see piirab ainult ebaeetiliste jahimeeste tegevust," ütleb Volke.

Ühiskondlik ootus ebaeetilise veelinnujahi lõpetamiseks on suur. EOÜ poolt algatatud petitsioon rahvaalgatus.ee portaalis sai esimesed 1000 toetusallkirja ühe päevaga, mis tähendab, et riigikogu peab rahvaalgatuses toodud ettepanekud menetlusse võtma. 

Praeguseks on allkirju antud üle 2500, mille poolest on see üks enim portaalis toetusallkirju saanud rahvaalgatus. Rahvaalgatust on võimalik oma allkirjaga toetada kuni 30. novembrini.