Piirissaare sadamFoto: Aldo Luud
Ilm
4. jaanuar 2018, 10:54

HÄIREKELL? Peipsi kolib Piirissaart uputades tasapisi lõunasse (2)

Maapinna vajumine Peipsi lõunaosas võib ükskord viia selleni, et järv uputab Piirissaare - ühe küla on lained seal juba neelanud ning lähikonnas on hulk vee alla jäänud saari.

Akadeemik ja geoloog Anto Raukas on Peipsit uurinud pea pool sajandit ning kinnitab, et järve põhjaosa kerkib ja lõunaosa vajub ning nii valgub järvevesi lõunasse, kus asub ka Piirissaar ja veetase selle ümber tõuseb. 

„Tartu ülikooli teadlane August Mieler tõestas 1926. aastal eriaegsete kaartide võrdlemise abil, et selle saare pindala vähenes 20,08 ruutkilomeetrilt 1796. aastal 7,59 ruutkilomeetrini 1900. aastal (praegu 7,5 km² - toim.),” märgib Raukas.

Raukase sõnul vajub saare ümbrus kõigest millimeetri jagu aastas ja loodetavasti ei juhtu Piirissaare elanikega nii, et nad Peipsi vete alla jäämise tõttu peaksid oma kodud maha jätma.

Veeteadlase Arvo Järveti kinnitusel on Peipsi järve asukoha ning veetaseme muutused maapinna kerkimisest ja vajumisest tingituna kestnud kogu jääajajärgse aja, seega umbes kümme tuhat aastat ning saarele olulised muutused ei avaldu mõne põlvkonna, vaid pikema aja jooksul.

Refereeritud artikli täistekst Maalehes