Tormine ilm Narva maanteel TallinnasFoto: Martin Ahven
Ilm
7. jaanuar 2018, 20:46

VIDEOD JA GALERII | Lumetorm räsis Eestit: kadus elekter, katkes praamiliiklus (33)

Lubatud lumetorm on jõudnud Eestisse. Mitutuhat majapidamist on elektrita ning praamiliiklus on osaliselt katkenud.

Tallinna lennujaamas ühtegi lendu seni tühistatud ei ole, kuigi mõned lennukid pisut vabisesid maandumise ajal.

Elektrilevi lehelt võib näha, et torm on kaasa toonud esimesed elektrikatkestused. Pühapäeval kell 22.55 oli elektrita 3682 majapidamist. Elektrikatkestusi esines kõige rohkem Harjumaal, aga ka Lääne-Virumaal, Viljandimaal, Raplamaal, Saaremaal, Hiiumaal, Valgamaal ja Pärnumaal. Elektrikatkestuste kaarti saab jälgida Elektrilevi kodulehel siin.

Kuvatõmmis Elektrilevi kodulehelt

Torm on korda saatnud ka muid pahandusi, näiteks Haapsalus kukkus tuule tõttu jõulupuu ümber.

Riiklik ilmateenistus on andnud Eestis esimese taseme tormihoiatuse, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik. Hoiatuse järgi tugevneb pühapäeva õhtul edela- ja läänetuul sisemaal puhanguti 15-20 m/s, rannikualadel 15-18, puhanguti 25-27 m/s. 8.01. Öösel pöördub tuul loodesse ja püsib tugev.

Teeoludega saab end kõige paremini kursis hoida lehel tarktee.mnt.ee. Kaardil maanteekaameratele klõpsates näeb sealset teede olukorda. Näiteks Kehras on tee üsna lumine.

Kuvatõmmis teeoludest Kehras Foto: Tarktee maanteekaamera

Mäos on teeolud lumised, kuid väga paksu lumekihti teel ei ole.

undefined Foto: Tarktee maanteekaamera

Juba päeval möllasid Põhja-Eesti rannikul suured laine. LIVEst Youtube'i kanal on sellest üles pannud ka video.

Kui torm sai alguse rannikult, siis nüüd on see jõudnud ka sisemaale. Lugeja saatis fotosid Viljandimaalt. 

Lumetorm Viljandimaal (lugeja foto) Foto: Kenno Soo

Torm pole veel lahkunud

Esmaspäeva varahommikul on teekatted põhi- ja suurematel tugiteedel soolamärjad või soolalumesegused. Tugeva tuule tõttu võib olla mitmel pool teedele kukkunud puid või oksi.

Ilmaprognoosi kohaselt sajab hommikutundidel mitmel pool enamasti Eesti idaosas ja rannikul hooti lund ja lörtsi. Kohati võib esineda pinnatuisku. Puhub loodetuul sisemaal puhanguti kuni 25 m/s. Päeval kohati sajab kerget lund. Tuul järk-järgult annab järele, kuid rahuneb vaid õhtul. Õhutemperatuur on mandril 0°C piires, rannikul jääb kergelt plussi.

Kui eile oli kogu Eestile antud esimese astme tormihoiatus, siis nüüd on Ilmateenistus Põhja- ja Lääne-Eestile andnud teise astme tormihoiatuse, mis tähendab, et ilm on ohtlik. 

Päästjad käisid möödunud ööpäeva jooksul Tallinnas ja mujal Harjumaal 25 korral tugevast tuulest põhjustatud väljakutsetel. Peamiselt eemaldati teedelt ja elektriliinidelt murdunud puid ning oksi, lendu oli läinud ka välireklaame. Gonsiori tänaval ning Salme tänaval käisid päästjad murdunud puude alt vabastamas ka pargitud autosid. Inimesed teadaolevalt õnneks viga ei saanud.

7. jaanuaril kell 21.46 teatati, et Jõgeva vallas Pikkjärve külas on murdunud puu lõhkunud elektriliini ning teele kukkunud. Päästjad eemaldasid puu teelt. Purunenud liinist teavitati Elektrilevi spetsialiste.

6.30 seisuga oli tormituulte tõttu elektrita veel umbes 500 majapidamist. Kell 7.50 oli elektrikatkestuste arv taas tõusnud 1432ni. Elektriga on probleeme Harjumaal, Raplamaal, Pärnumaal ja Järvamaal.

Kuvatõmmis Elektrilevi kodulehelt

Pealinnas on torm üsna palju pahandust teinud. Näiteks on Sky Plusi toimetuse majalt tuulega lendu läinud paljud plaadid.

 

Telemaja juures oli aga puu auto peale kukkunud.

Teeolud on samuti endiselt heitlikud.

Hea lugeja, kas ka sinu kodukandis möllab torm? Saada oma tormifotod Õhtulehele: [email protected]