Klassis istusid õpilased telefonivalguse kumas.Foto: Kuressaare Gümnaasium/Facebook
Eesti uudised
11. jaanuar 2018, 17:02

Kuressaare gümnaasiumi lapsed saadeti kottpimedast koolist koju (11)

Ka staažikamad Kuressaare õpetajad ei mäleta, et elektrikatkestuse tõttu oleks tulnud koolipäev ära jätta, kuid just nii täna Kuressaare gümnaasiumis juhtus. Lapsed saadeti hommikul kottpimedast koolist koju tagasi.

„Juba kooli sõites olid tänavad täiesti pimedad ja koolis sai ringi liikuda telefonis oleva taskulambi ja avariiväljapääsude plafoonide valgel,“ kirjeldab Kuressaare gümnaasiumi 8. klassi õpilane. „Akendest eriti valgust ei tulnud, sest tänavavalgustus ei põlenud. Klassis istusid kaasõpilased samuti telefonivalguse kumas.“

Üle 30 aasta Kuressaare gümnaasiumis töötanud õppealajuhataja Maidu Varik koolipäeva ära jätmist elektri pärast ei mäleta. „On küll olnud väiksemaid elektrikatkestusi, kuid selle pärast pole õppetöö seisma jäänud. Kunagi oli meil veeavarii ja õpilased tuli poolest päevast koju saata, sest söökla ei töötanud ja WC- d olid rikkis. Nüüdse elektrikatkestuse puhul oli teada, et see jääb pikemaks ja polnud mõtet lapsi kooli pimedusse jätta. Samuti poleks töökorras olnud söökla ega WC- d.“

Kool andis hommikul operatiivselt ka oma Facebooki lehel teada, et prognoosi järgi mitmetunnise elektrikatkestuse tõttu jäetakse koolipäev ära ja kõik lapsed liiguvad koju. „Täna kooli tagasi ei tulda. Algklasside klassijuhatajad on vajadusel lastega, kes koju liikuda ei saa,“ seisis avalduses. Ka Kuressaare avatud noortekeskus pakkus lastele, kel kuskile minna polnud, võimalust nende juures aega veeta.

Õpilastest irvhambad tegid Facebookis kohe ka kooli tunnuslausesse muudatuse: „Pingevaba KG. Ja tahadki koolis käia!“ 

Viiendik Kuressaare elektritarbijatest jäi hommikul kell 7.40 vooluta, kui Sikassaare alajaama läks elektrikaabli otsa muhv katki. Rikkest oli haaratud tipphetkel ligikaudu 2000 tarbimiskohta, mis on 20% Kuressaare linnast, teatas Elektrilevi OÜ  juhtivspetsialist Virgo Vaabel. Kogu elektrikatkestuse likvideerimiseks kulus kaks tundi.

Teised Kuressaare koolid oma õppepäeva ära ei jätnud, sest said elektri varem tagasi. Taskulampe pidid kasutama ka Saaremaa Ühisgümnaasiumi õpilased, kuid esimese tunni alguseks tuli seal elekter tagasi.

Sarnane elektrikatkestus tabas Kuressaaret ka päev varem. Kolmapäeva hommikul toimus katkestus vahemikus 7.29-7.35 ja vooluta oli 1109 klienti. Põhjuseks Sikassaare alajaama mineva maakaabli lühis. „Elektrilevi tegeleb mõlema rikke täpsemate põhjuste uurimisega ja tegeleb lahendustega, mis taolisi mitte ilmasitkust tulenevaid rikkeid aitaks tulevikus ära hoida,“ sõnab Elektrilevi OÜ kommunikatsispetsialist Peeter Liik.