SiidisabaFoto: Kenno Soo
Eesti uudised
15. jaanuar 2018, 17:42

FOTOD | Kas sina oled juba kohanud seda haruldaselt kaunist lindu? (17)

Talvel rõõmustavad eestimaalasi imeilusad siidisabad, keda suvisel ajal siinkandis üsna harva kohata võib.

Muidu metsatundrates ja taigas elav värvikirev siidisaba lendab Eestis ringi salkadena. Suviti toituvad nad peaasjalikult ainult putukatest, talvise toidulaua moodustavad marjad. See lind on äärmiselt ablas, tühjendades täielikult nii pihlakaid, viirpuid, kibuvitsu kui kadakaid. Kui pesitsuspiirkonnas on marju piisavalt, jäävad linnud talveks sinna. Kui marjasaak on kasin või poegi on koorunud rohkem kui regioon taluda suudab, lendavad nad mujale.

Seejuures ei pea muretsema, et nad käärinud marju söövad - Collinsi linnumääraja andmeil on tema maks inimese omast tugevam. Ehk on oma osa selles, et oma apluses ei suuda nad tegelikult suuremat osa sisseõgitust seedida ning nii aitavad nad ka paljusid taimi levitada.

Siidisaba ebatavaline värvus on tema bioloogiat arvestades tingitud toidust. Nad on 18 sentimeetri pikkused ning kaaluvad umbes 50-80 grammi. 

Läbirände ajal on siidisabasid Eestis küllaltki rohkelt, arvukust Eestis hinnatakse 500 – 20 000 isendile.

Kenno Soo pildid on tehtud nädalavahetusel Viljandimaal, kus siidisaba hoolega arooniaid mugis. Kas ka sina oled sel talvel kohanud seda kaunist lindu? Saada oma klõps meiliaadressile [email protected].