Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
25. jaanuar 2018, 12:54

Metsavana: ahvenauim näitab, et veebruaris on miinuskraadid, kuid suvest on veel vara rääkida (92)

Raplamaa ilmatark Arvo Saidla on taas uurinud ahvenauime ja selle järgi ilma prognoosinud. „Terve veebruar on miinuses, alles täitsa kuu lõpus läheb soojemaks,“ usub ta. 

Rahvasuus Metsavanaks ristitud Arvo Saidla leiab, et suveilma on veel vara prognoosida. Teatud määral on see võimalik alles küünlapäeval ehk 2. veebruaril. Küll aga näitavat ahvenauim, et eesolevad nädalad on külmad ja lumerohked.

Täna on rahvakalendris paavlipäev. Vanarahvas ütleb tänase ilma järgi, milline tuleb suvi. Metsavana on sellest teadlik, kuid tema tänasele ilmale erilist tähelepanu pööra. „Mina selle järgi ei vaata, alati olen küünlapäeva järgi ilma prognoosinud,“ tunnistab ta. 

„Kui küünlapäeval puhub põhjatuul, siis tuleb jahe suvi. Aga kui puhub läänest või lõunast, siis peaks suve teine pool soojem tulema,“ usub Saidla.

Praeguste ebamääraste näitajate põhjal prognoosib mees, et kevad tuleb jahe ning kuni jaanipäevani on ilm üsna niru. „Täisa kasukailm,“ naljatab mees.

Suve prognoosida on veel vara, aga milline on ilm veebruaris? „Ahvenauim näitab, et veebruaris valitsevad üldiselt miinuskraadid. Kümme kraadi ja enam. Peipsi ääres veidi rohkem ka!“ lubab Metsavana, kelle sõnul tuleb veebruaris ka üksjagu lund maha. 

Pakast aga kauaks ei jagu, soojemaks läheb juba veebruari lõpus. „Vabariigi aastapäeval võib ilm juba sula olla,“ tunnistab Saidla.