Foto: PantherMedia / Scanpix
Maailm
7. veebruar 2018, 20:14

Nordica pardale bernhardiiniga ei pruugi pääseda

Lennufirmad karmistavad lohutusloomade reisinõudeid (1)

Pärast seda, kui lennufirma United Airlines keelas ühel reisijal paabulinnuga pardale tulemast - reisija väitis, et suur lind on talle emotsionaalseks toeks - on ka teised lennufirmad hakanud karmistama tugiloomade reegleid. Kui tahad siili või seaga lennukile minna, on see tõenäoliselt paraku välistatud. Nordica lennuki salongi võib emotsionaalseks toeks kaasa võtta vaid koera.

Paljud lennufirmad lubavad nn emotsionaalseks toeks mõeldud loomi lennuki pardale kaasa võtta. Need on mõeldud lohutama ja ärevust maandama reisijatel, kellel on vaimsed probleemid. Lohutusloomadele on kehtestatud kindlad reeglid, sealhulgas ka looma vajadust tõestav arstitõend. BBC kirjutab, et siski kurdavad lennufirmad selle üle, et loomadega reisijaid on liiga palju ning on ka kahtlane, kas kõik nad tingimata oma karvaseid ja sulelisi kaaslasi ikka nii väga lennu ajaks vajavad.

United Airlines, kes alles hiljuti keelas paabulinnuga reisijal lennuki pardale tulla, väidab, et nende andmetel soovis eelmisel aastal emotsionaalse toe loomaga reisida enam kui 30 000 inimest. See on aga liig. Emotsionaalse toe vajadus on üks asi, kuid ennekõike on ikkagi vajalik reisijate ohutus ning mugavus - et ei juhtuks nagu ühel reisijal, kelle hirmunud siga lennuki salongis ruigama ja roojama kukkus. Liiga suured loomad takistavad ka reisijatel hädaolukorras lennukist väljumist.

Paabulind Dexterit lennukile ei lubatud. Foto: The Jet Set TV/via REUTERS

United Airlines lisas keelatud lohutusloomade listi siilid, tuhkrud, putukad, närilised, maod, ämblikud ja metsikut päritolu linnud. Delta ja Virgin Atlantic lubavad vaid koeri. Delta esindajate sõnul on lennufirma töötajatel olnud juhuseid treenimata lohutusloomadega, kes hauguvad, urisevad, hammustavad või pissivad salongi põrandale. British Airways ei luba salongi üldse mingeid emotsionaalse toe loomi.

Kuidas on aga lood kodumaise Nordicaga? Lemmiklooma tohib reisile kaasa võtta küll ning teda lubatakse vastavalt looma suurusele kas salongi või pagasiruumi. Reisivale lemmikloomale on ette nähtud kindlad reeglid (mida võib lugeda SIIN).

Nordica pressiesindaja Toomas Uibo selgitab, et mis puudutab looma lennuki pardale võtmist, siis on lubatud kolme sorti koerad: juhtkoerad vaegnägijatele, tugikoerad (ehk emotsionaalseks toeks mõeldud koerad) ning politsei ja pääste teenistuskoerad. Pardal võib korraga olla maksimaalselt kaks eelnevalt registreeritud koera ja eraldi lennupiletit neljajalgne sõber ei vaja. Tugikoera omanikul peab olema vastav arstitõend.

Uibo sõnul on tugikoerad seni olnud üldiselt mõistlikus suuruses kutsad. Aga kui mõni reisija vajab näiteks lohutusbernhardiini? „Võib tekkida küsimus lennuohutuse tagamise osas,“ möönab Uibo. „Kuigi peame oluliseks, et ka erivajadustega reisijad meie pardal end igati hästi tunneksid, ei saa me teiste reisijate ohutuse arvelt kompromisse teha. Seetõttu peame igat olukorda eraldi hindama.“ Ka siis, kui koer on nõuetekohaselt eelnevalt registreeritud, jääb tema salongi lubamisel viimane sõna siiski pardapersonali teha ning võib ka juhtuda, et koeraga reisija saab viimasel hetkel enne pardale astumist negatiivse otsuse.