Õhuväe kopter R44 tegi Pranglilt inimeste äratoomiseks kuus lendu.Foto: Küllike Rooväli
Eesti uudised
27. veebruar 2018, 14:57

Uudis täieneb!

Lisatud Video!

Laevaliiklus Prangliga katkes, vald kutsus appi kopteri (14)

Prangli saarel ootasid inimesed võimalust pääseda mandrile, sest parvlaeva Wrangö tabas rike, kuid vaatamata selle parandamisele esmaspäeval ei saa alus seni Leppneemest väljuda tormi tõttu.

Kolmapäeval on laeval siiski plaanis sadamast välja murda ja reis saarele ära teha, kuna pood vajab kaupa ja vallaelanikud tahavad mandrile. Vallavalitsuse töötaja Igor Ligema ütles, et kui laev siiski jää tõttu saarele sõita ei saa, püütakse leida võimalus viia toit sinna kopteriga.

Teisipäeval toodi kuue lennuga saarelt ära ligi 20 inimest, kellest umbes poole moodustasid koolivaheajal saarel olnud lapsed. Tegu polnud enamasti kohalikega, vaid saarel puhkemaju omavate peredega.

Suuremaid koptereid omavalt politsei- ja piirivalveameti lennusalgalt pole hetkel lendu tellitud, kuid Ligema sõnul on see plaanis, kui laev jääst läbi ei saa. Kuna tegu pole hädaolukorraga ega päästelennuga, küsib lennusalk selle eest hinnakirjajärgset tasu.

Ligema ütles Õhtulehele, et vald esitas kolmapäeva hommikul abipalve õhuväele, et need hakkaksid oma kopteriga pühade ajast saarele jäänud puhkajaid ja saareelanikke mandrile Leppneeme vedama.

Õhuväe õppekopterites R44 on kaks reisijakohta, kui lennatakse ühe piloodiga, siis kolm reisijakohta. Õhtuleht nägi kolme reisi saabumist, pardal oli korraga 2-4 inimest, kellest osa koolieelikud ja vanemad lapsed. Lendu julgestas sadamas õhuväe piloot Armin Mau.