Foto: Õhtulehe fotokollaaž/ kuvatõmmised saatest
Ilm
1. märts 2018, 19:32

KURB UUDIS: ilmauurija ennustas „Ringvaates“, et juunis võib lumi maha tulla (65)

Tänases “Ringvaates" oli külas ilmauurija Jüri Kamenik, kes rääkis praegustest omapärastest ilmaoludest, mis on jätnud Euroopa külma ja pakase kätte vaevlema. Muuhulgas ennustas Kamenik, et selle aasta juunikuu võib tulla erakordselt külm ning ta ei imestaks, kui siis ka lumi maha võib tulla.

Kameniku sõnul peitub põhjus praeguse ebatavalise ilmamuudatuse taga, mis on jätnud tõsisesse hätta lumeta harjunud riigid nagu näiteks Hispaania ja Suurbritannia, see, et polaarpööris jagunes kaheks keeriseks ja muutis õhuringlust.

Kameniku sõnul ei ole sellise muudatuse tõttu kevadilma oodata varem, kui 20. märtsil, või isegi aprillis, siis hakkab temperatuur tõusma üle 0 kraadi.

Sellest prognoosist oli ülimalt muserdunud Marko Reikop, kes uuris, kas saab ehk ikka midagi teha, et Kamenik selle prognoosiga eksiks.

“Saab ehk teha, et esimene sula tuleb 12. märtsil. See on imetilluke võimalus, 5% tõenäosus," nentis Kamenik.

Niigi kurva tujuga Reikop uuris, kuidas on siis sel aastal lood suvega ja kas ka siis on nõnda halba ilma oodata. Kamenik šokeeris Reikopit veelgi:

"Juunis läheb küll lumisemaks, aga mitte selle nähtuse tõttu. Stratosfääri äkiline soojenemine on talve nähtus, mitte suve. Suvel, ma võin öelda, et kui juuli-august lähevad kuumemaks, siis juunis võib hakata rohkem lund sadama, 2014. aastal olid siis lumesajud, isegi eelmisel aastal sadas lund, näiteks 1. juunil. Juuni on anomaalne kuu, läheb külmemaks pigem ja võib-olla isegi lumisemaks."

"Nii halbu sõnumeid poleks oodanudki. Taaskord kõlab klassikaline lause: “Suvi tuleb erakordselt külm, aga õnneks lühike.”," võttis Reikop asja kokku.