Video: Aldo Luud
Ilm
3. märts 2018, 17:47

GALERII ja VIDEO | Geograafiatudengid veetsid öö Emajõe jääl telkides (34)

Et häid jääolusid ei saa raisku lasta, otsustasid Tartu Ülikooli geograafiatudengid korrata oma vanemate kolleegide 15 aasta tagust tegu ning ööbisid eile öösel Tartu kesklinnas Emajõe jääl.

„Kuna tänapäeval ei ela enam paljud tudengid ühikates, on seesugune koosviibimine heaks võimaluseks ühiselt ja ekraanivabalt aega veeta, matkajutte rääkida ja uusi plaane teha,“ sõnas geograafiamagistrant Madli-Johanna Maidla. Et vahepeal on korralike talvedega kitsas käes olnud, said mitmed geograafiatudengid ka esmakordse kogemuse talvel telgis ööbimisest ning ahjuvalves istumisest. 

Kui 15 aasta eest ööbis suure külmaga Tartu kesklinnas Atlantise ees Emajõe jääl üheksa tudengit, siis eile öösel oli ööbijaid 12. Lisaks käis õhtu jooksul oma kaaslaste tegemisi uudistamas palju neid, kes külmaga telki minna ei söandanud.

Jääl ööbinud ei toimetanud ka uisapäisa, enne telkimist kontrolliti turvalisuse huvides jääpuuriga ka jää paksust - 25 sentimeetri paksune jää lubas südamerahus seal ööd veeta.

Tartu ülikooli II kursuse geograafiatudeng Hendrik Neubauer ütles, et öö möödus tudengitel rahulikult. Juttu jagus telgil ööbijatel kella kaheni öösel ning kui kella kolme ajal kaldal asuvas Atlantises pidu lõppes, ei seganud und enam miski.

Kõige lõbusam kogu loo juures oli see, et telki soojaks kütnud väliahi sulatas veidi jääd ning hommikul ärgates leidsid tudengid telgi keskelt 2-3 sentimeetrit vett. Mõõtmised näitasid, et telgi alt oli jääd sulanud neli sentimeetrid. „Tavalisel talimatkal sellist asja ei juhtu,“ kinnitas Neubauer, et külm öösel liiga ei teinud, kuid niiskus puges veidi kontidesse küll.

Hommikul kella kaheksa paiku pakkisid tudengid kodinad Tartu kesklinnas kokku ning sõitsid Lüllemäele rohkem kui 60-aastase traditsiooniga Geo-Geo talimängudele.