TransforzaFoto: Marine Traffic
Ilm
27. märts 2018, 13:40

EI PÄÄSE LAHTI: Kihnu lähedal on juba nädalapäevad kinni Gibraltari kaubalaev (12)

Juba eelmisel kolmapäeval, 21. märtsil sõitis Kihnu saare juures meremadalale Pärnu sadamast väljunud ja Soome teel olnud kaubalaev, mille lastiks on paberipuud. Veeteede ameti sõnul on laeva lahtipäästmine reederi ülesanne.

Eelmisel nädalal öeldi, et Gibraltari lipu all seilaval Transforzal pole vigastusi ja samuti puudub keskkonnaoht. Igaks juhuks küsis Õhtuleht selle kohta politsei- ja piirivalveameti merevalvekeskuselt üle.

„Jätkuvalt pole praegu ohtu inimeludele ega keskkonnale. Politsei- ja piirivalveamet jälgib olukorda ning suunas eile alasse PVL-101 Kindral Kurvitsa, kes on valmis reageerima, kui peaks tekkima päästesituatsioon või oht keskkonnale,“ vastas merevalvekeskuse vanem Ivar Treffner.

Veeteede ameti kommunikatsioonijuht Priit Põiklik ei osanud Õhtulehele öelda, miks Transforza nii kaua Kihnu juures madalal seisab. "Arvata võib, et laeva ei saada madalalt lahti. Paraku ei oska öelda, miks see olukord selline on, meie samamoodi jälgime laeva ja olukorda, ja meid on informeeritud, et laeva soovitakse pukseerida Riiga, kui see madalalt lahti saadakse."

Kihnu meremadalale sõitnud Transforza asukoht. Foto: VTA

"Võib-olla on küsimus hetkel selles, et veetase on madal ja last ei võimalda laeva madalalt lahti saada. Kui nii on, tuleks laev merel ümber lossida. Kuid see on vaid oletus," rõhutas Põiklik.

Sündmuskohas peaks viibima Pärnus asuva laevandusfirma Alfons Håkansi vedurlaev Protector, mis sõitis sinna eile. Neljapäeva, 22. märtsi hilisõhtul väljus Riia sadamast Alfons Håkansi puksiir Orion, mis käis läbi Pärnust ja jõudis 23. märtsil kell 11.45 sündmuskohta. 

Gibraltari prahilaeva asukoht reaalajas

Siiani on suhteliselt kummastav Transforza sattumine madalale, sest selles kohas ei oleks see laev küll tohtinud sõita. Spekuleerida võib, et meeskond tegi navigeerimisvea.

Kogenud merendusspetsialistid on öelnud, et laeva kurss ei saanud olla õige, sellest kirjutab näiteks ka ajakiri Meremees.