Tallinnas Pirita tee ääres pildile püütud kobrasFoto: Lugejafoto
Loomad
19. aprill 2018, 12:08

Miks on viimasel ajal palju kopraid liikvel?

Viimasel ajal on liikvel näha tavapärasest rohkem kopraid. Õhtulehele saabus foto koprast, kes püüti kaamerasse lausa Tallinnas Pirita tee kõrval.

Koprad pole liikvel aga ainult linnas. Ka Vilsandi Facebooki grupis kirjutas üks meesterahvas, et nädalavahetusel sattus tema koduhoovi kobras.

"Vilsandil pole sarnast looma varem kohanud, kuna pesitsemiseks sobilikud tingimused puuduvad. Veetase on meres madal ja ilmselt jäi tema koduoja kuivale, ning tuli vaatama kuhu annaks tammi ehitada," kirjutas mees.

Miks on kopraid viimasel ajal märgata seal, kus neid muidu ei nähta? Tallinna loomaaia loodushariduse osakonna juhataja asetäitja Inari Leiman selgitab. 

"Koprad elavad perekonniti, kuhu kuuluvad sigiv paar ja nende kaks viimast pesakonda. Vanemad kui kaheaastased järglased lahkuvad peregrupist. Perekonna lagunemine toimubki kevadel enne uue sigimishooaja algust, mil vanemad pojad endale uusi territooriume, paarilisi ja pesitsemisvõimalusi otsima siirduvad. Sobiliku veekogu ja puudesalu leidmiseks tuleb vahel päris pikalt rännata ja vahel võivad rännuteele ka linnatänavad jääda."