SiilFoto: MATI HIIS
Loomad
23. aprill 2018, 14:11

Häkkerid kukutasid rahvuslooma valimise läbi (30)

Eesti jahimeeste selts (EJS) kirjutab enda veebilehel, et lõpetas ebaausate võtete ja häältega manipuleerimise tõttu Eesti rahvuslooma soosiku küsitluse. Hääletus kuulutati ebaõnnestunuks.

Seoses looduskaitseorganisatsioonide algatatud rahvuslooma valimise kampaaniaga otsustas EJS eelkõige oma liikmete arvamust uurida. Juhatuse ettepanekul sooviti rahvuslooma valimisvõimalus anda kõikidele jahimeestele. Selleks avati EJSi kodulehel spetsiaalne küsitlus.

Algus kulges küsitlus tavapäraselt ja suurema osa hääli kogusid siil ning hunt. Samuti pakuti hääli koprale, mägrale ja metskitsele. Võimalus oli ka lisada oma soosikukandidaat – pakuti nii ilvest, põtra, saarmast kui teisi metsloomi. Hääli kogunes paari päeva jooksul üle mitme tuhande.

Algselt kehtestati ühele IP-aadressile hääletamispiirang 24 tunni ks, hiljem pikendati seda 72 tunnini. Siis aga hakati küsitlusse korduvalt sisse häkkima ning andmetega väljastpoolt manipuleerima. IT-spetsialistide abiga õnnestus välja selgitada, et kindlatelt IP-aadressidelt laekus korraga sadu hääli. Need aadressid on küsitluse korraldajatele teada.

Mõnda aega tagasi läbi viidud Õhtulehe rahvuslooma küsitluse võitis siil. Kuuldavasti oli just siil ka see loom, kes mõned jahimehed hulluks ajas ning sundis EJS-i hääletussüsteemi sisse häkkima.