Foto: Albert Truuvärt/Pealinn
Loomad
30. aprill 2018, 14:12

NUNNUD FOTOD | Tallinna loomaaia lumeleopard tähistas 13. sünnipäeva (14)

Pühapäeval tähistas Tallinna loomaaias elav lumeleopard Otto 13. sünnipäeva. Tähtsa päeva puhul sai Otto alpinaariumis vaderilt kingi.

Kõik Ottole külla saabunud inimesed said mekkida sünnipäevatorti. Sinna juurde rääkis loomaaia pikaaegne töötaja Anne Saluneem irbistest.

Foto: Albert Truuvärt/Pealinn

Lumeleopard Otto on sündinud Tallinna loomaaias ja elanud seal kogu oma elu. Algul elas ta kitsukeses karumaja puuris ja nüüd juba kaheksandat aastat kaljukitsede-mägilammaste vahel alpinaariumis suures lumeleopardide ekspositsioonis. Seal elab ta praegu koos kaasa Deliga.

Loomaaias on üles kasvanud kolm Otto järglast: 2012. aastal sündisid tema toonasel kaasal Mahnadil kaks kutsikat Orlando ja Mileedi, 2015. aastal nägi ilmavalgust Deli esimene kutsikas Nala.

Loomaaia pere sõnul on Otto suurepärase isuga! Antagu vaid süüa, süüa ja veelkord süüa! Kui kaasa Deli oma lihatükki õigel ajal ära ei söö, siis on ta sellest ilma ka.

Foto: Albert Truuvärt/Pealinn

Veel meeldivad Ottole videvik ja hämarus. Siis tuleb ta õueaedikusse kõndima ja ümbrust luurama. Eks ta näitab end ka päevasel ajal, ent kui väga palju rahvast ja pildistajaid koguneb, siis läheb ta ära.

12 riigi (Afganistani, Bhutan, Hiina, India, Kasahstan, Kõrgõzstan, Mongoolia, Nepaal, Pakistan, Venemaa, Tadžikistan, Usbekistan) territooriumil elava irbise arvukuseks arvatakse olevat 3920 kuni 6390 isendit. Kuigi Maailma Looduskaitseliit alandas 2017. aastal lumeleopardi ohutaset, ei ole ohud siiski kuhugi kadunud. Liik seisab silmitsi salaküttimise, toidubaasi vähenemise, samuti sõjategevuse käigus mineeritud alade probleemiga.