Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
14. mai 2018, 16:40

KAITSE END: neli asja, mis soodustavad päikesepõletuse saamist (1)

Kuum kevadpäike on kaasa toonud päikesepõletuseohu ning seepärast olgu siin välja toodud neli üna ootamatut asja, mis võivad päikesepõletuse saamist soodustada.

Päikesepõletusest hoidumine on oluline, sest ka üks lapsepõlves saadud päikesepõletus kahekordistab melanoomiriski, kirjutab Today ja toob välja neli ootamatut ja igapäevast asja, mis võivad päikesepõletuse saamist soodustada.

1. iPad või iPhone. Telefoniekraanilt peegelduv päike suurendab päikesepõletuse riski. 2015. aastal ajakirjas Journal of the American Academy of Dermatology avaldatud artikli kohaselt suurendas iPad ultraviolettkiirgusega kokkupuudet koguni 85 ja iPhone 35 protsenti.

2. Tsitruselised ja seller. Tsitruselise nahk võib nahale sattudes kaasa tuua põletuse, sest mahl reageerib nahal päikesevalgusele. Seller võib seda põhjustada ka sissesööduna. Seepärast on väga oluline pärast tsitruselise või selleri söömist käsi pesta.

3. Parfüümid. Eriti suurendavav päikesepõletuse ohtu sellised parfüümid, milles on muskust, lavendlit või sidrunit. Seega, unusta suvel õue minnes enda lõhnastamine.

4. Putukatõrjevahendid. Kui pihustad putukatõrjevahendit ja päikesekreemi peale, väheneb päikesekreemi efektiivsus ning tõuseb päikesepõletuse risk.