Foto: NASA
Ilm
24. juuli 2018, 09:14

NASA foto: Läänemeri on sinivetikatest roheline (13)

Igal suvel  levivad Läänemeres sinivetikad.  Tänavu on nende levik eriti intensiivne. 

18. juulil tehtud satelliitfotolt võib näha, et sinivetikad on Läänemerel lausa keerise moodustanud. 

Vetikaohu eest on andnud hoiatuse ka Eesti mereinstituut, märkides, et  sel aastal on Soome lahes sinivetikaõitseng küllaltki intensiivne. Soodsate tuultega võib lagunev sinivetikas kanduda supelrandadesse.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Knut Tamme sõnul ei soovitata suplemist “õitsvas” veekogus allergilistele inimestele, väikestele lastele ja vanemas eas inimestele. Eriti ohtlik on sinivetikaõitsengu korral vesi loomadele. Peale suplemist vetikarikkas veekogus tuleb end kohe dušši all pesta ja vahetada riided.

Sinivetikate esinemise tõenäosus suureneb igal aastal juulis-augustis.  Terviseameti lehel tuuakse välja, et esmase vaatluse põhjal on sinivetikat lihtne  ka ise määrata. Kui märkate, et vesi on muutunud tänu silmaga nähtavatele helvestele kollakas-roheliseks ja kogu kaldaäär on kaetud tiheda rohelise massiga, millel on kopituse lõhn, siis võib tegu olla sinivetikatega. Kui vee värvi muutvad helbed on nii väikesed, et vette pistetud oksal püsima ei jää, on sinivetika tõenäosus veel suurem.

Sinivetikatest tingitud mürgituse tunnused:

  • Naha ja silmade punetus;
  • halb enesetunne ja kõhulahtisus;
  • palavik, nohu ja köha;
  • lihasevalud;
  • huulte kipitamine ja pragunemine;
  • tasakaaluhäired;
  • sinivetikamürgituse sümptomid võivad sarnaneda tavalise gripiga. Mürgituse saanutel on sageli ka naha- ja silmaärritusi.

 Veidi sinivetikaid sisaldavas vees võib ujuda, kui vett mitte alla neelata ning kui pole soodumust allergilistele reaktsioonidele. Väikelastel võivad ilmneda tervisehäired juba vähesest kogusest mürgisest vetikaveest.
 
Ka koduloomad võivad sinivetikaid sisaldavat vett juues saada mürgituse. Näiteks koertel piisab mürgituse saamiseks karva lakkumisest peale sinivetikaid sisaldavas vees ujumist.
Sinivetikamürgid ei lagune isegi keetmisel. Seega ei soovitata sinivetikaid sisaldavat vett üldse kasutada.
 
Kui olete kokku puutunud sinivetikaid sisaldava veega, tuleb see kehalt ja eriti silmadest puhta veega ära loputada. Kui vetikaid sisaldavat vett on alla neelatud, tuleks püüda see võimalikult kiiresti välja oksendada; võtta võib ka söetablette.