Jaan UrvetFoto: Robin Roots
Eesti uudised
24. juuli 2018, 10:53

Kas see võid olla sina? Ruhnu saar otsib uut valitsejat (3)

Ruhnu volikogu kuulutas pühapäeval välja konkursi leidmaks saarele uut vallavanemat. Saare senine võimumees Jaan Urvet paneb ameti maha, kuna ei jaksa enam bürokraatiaga tegeleda ja saarerahvaga vägikaigast vedada.

Urveti enda sõnul oli talle viimane piisk karikasse parvlaeva Runö katkiminek enne jaanipäeva, mille tõttu oli liikumine väikesaare ja mandri vahel häiritud kolm nädalat. „Oh, see oli ikka päris kole, mis siin sündis! Mõni hakkas lausa iseseisvalt laevaliiklust korraldama…“ kirjeldas vallavanem Maalehele.

„Ja no muidugi kõik see vastutuse koorem, mida vallavanemal tuleb kanda, kui igapäevaselt on vallamajas reaalselt tööl poolteist inimest – mina ja vallasekretär. Kõik asjad tuleb teha samamoodi nagu suures omavalitsuses – riigihanked, transpordigraafikud, õigusaktid, projektid. // Võid ju üksi arendada ettevõtlust, avada raamatukogu, ehitada kooli, luua toetusfondi, võtta kasutusele valla lipu ja vapi, aga kui ikka kogukond ei taha muutustega kaasa tulla, siis ühel hetkel tunned, et sein on ees. Kui nõutakse ainult raha, rohkem raha saarele…“

Urveti viimane tööpäev on 21. augustil ning tema mantlipärija peaks saarele jõudma, kui teda saarelt endalt ei leita, 16. augustil. Vallavalitsuse konkursi tingimuste järgi peab kandidaat vastama avaliku teenistuse seaduses ametnikule kehtestatud nõuetele ning omama vähemalt kolmeaastast juhtimiskogemust era- või avalikus sektoris ning orienteeruma omavalitsuse tööd puudutavas seadusandluses.

Samuti oodatakse kandidaadilt analüüsivõimet, iseseisvat otsustus- ja juhtimisvõimet, koostöö- ja läbirääkimis-, avaliku esinemise, väga head eesti keele ning arvutioskust.

Kandideerimisavaldusele tuleb lisada vormikohane CV, haridust kinnitava dokumendi ärakirja ning nägemust Ruhnu valla arengust. Konkurss lõppeb 5. augustil. Vajadusel kindlustab vald vallavanemat elamispinnaga.

Peaminister Jüri Ratas ütles eelmisel nädalal vahetult enne visiiti Ruhnule, et usub, et saare kogukond saab omadega väga hästi hakkama, vaatamata sellele, et praegune vallavanem oma ametipostilt tagasi astub. „Selge on see, et Ruhnul on omad iseloomulikud küsimused-probleemid. Tegemist on omavalitsusega, mis asub mere taga ja eks see eeldab ka seda, et vallavanem tegeleb väga erinevate küsimuste lahendamisega. Ja seda mitte ainult tööpäevadel kaheksast viieni, vaid põhimõtteliselt püsivalt,“ iseloomustas Ratas vallavanema tööd.