ÄikesetormFoto: Alar Truu
Ilm
1. august 2018, 11:20

ILMAPROGNOOS: kuumus muutub raskesti talutavaks, ent annab nädala lõpus järele (22)

Riigi ilmateenistus kirjutab enda prognoosis, et kuumus jätkub ning õhutemperatuuri maksimumid tõusevad lähipäevil ikka üle 30°C. Keskmine õhutemperatuur püsib 23-26°C piires ja seetõttu on kuumus raskesti talutav. Küll aga on nädala lõpus ning järgmise nädala alguses lootust suurema kuuma taandumisele.

Kolmapäeval on kõrgrõhkkonna kese Peipsi taga ja selle vahetus läheduses on meie ilm laialdaselt selge taevaga ja sajuta. Väike hoovihma võimalus on pärastlõunal Loode- ja Põhja-Eestis (tõenäosus 25-45%). Tuul on nõrk ja valdavalt lõunakaarest, rannikul on suund vastavalt kujunevale briisile. Õhutemperatuur on öösel 14..19, saarte rannikul kuni 22, päeval 28..32, meretuulega rannikul kuni 24°C.

Kolmapäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Neljapäeval on ülekaal idapoolsel kõrgrõhkkonnal. Öö on selge ja sajuta, päeval tekib mõnes kohas pilverünki ja üksik vihmahoog pole välistatud (tõenäosus alla 25%) ning seda siis Põhja-Eestis. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga, õhtul pöördub läänekaarde. Õhutemperatuur on öösel 16..20, saarte rannikul paar kraadi enam, päeval 30..33°C, meretuulega rannikul on jahedam.

Neljapäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Reedel jõuab üle Läänemere madalrõhulohk ja kõrgrõhkkond taandub. Öö on mandril sajuta, saartel võib hoog vihma tulla. Päeval sajab kohati hoovihma ja on äikest, tõenäosus on suurem Lääne- ja Põhja-Eestis (kohatiste sajuhoogude võimalus 50-75%). Õhtul võib sajuhooge laialdasemalt ning siis ka idapoolsetes maakondades olla. Edela- ja läänetuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 17..22, päeval saartel ja läänerannikul 25..30, meretuulega rannikul kuni 22°C.

Reede Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Laupäeval koondub Soome kohale madalrõhkkond ja selle lohk liigub üle Eesti ning toob kaasa hoogsajud, on äikeseoht. Öösel on sajuhooge üksikuis paigus, päeval laialdasemalt (tõenäosus 50-70%). Õhutemperatuur on öösel 14..19, saarte rannikul kuni 22, päeval 22..27°C, sajuhoogude all langeb alla 20°C. Puhub võrdlemisi tugev edela-ja läänetuul, õhtul pöördub järk-järgult loodesse. 

Pühapäeval suundub madalrõhkkond Soomest edasi Venemaa poole ja selle servas on meil kohatisi hoogsadusid - lääne pool tõenäosusega 50-75%, ida pool ~50%. Õhutemperatuurifoon on Läänemere ümbrusele omase suvesoojaga - öösel 14..18, päeval 22..26°C. Puhub tugev läänekaare tuul.

Uus nädal tuleb jahedam?

Esmaspäeval lisandub läänekaarest niiskemat ja jahedamat õhku ning vihmahooge on laialdaselt (tõenäosusega ~75%). Puhub tugev loodetuul. Õhutemperatuur on öösel 12..17, saarte rannikul kuni 20, päeval 19..24°C.

Teisipäeval koondub madalrõhkkond Venemaa põhjaaladele ja selle lääneservas on meie ilm hoovihmadega (tõenäosusega 30-70%). Põhjakaarest kandub jahedust juurde ning õhutemperatuur on öösel 10..15, saarte rannikul kuni 18, päeval 17..21°C.