ÄikeFoto: Alar Truu
Ilm
3. august 2018, 08:37

Ilmateenistus hoiatab: oodata on võimsat äikest (46)

Riigi ilmateenistus andis täna kogu Eestile teise taseme hoiatuse, mis tähendab, et ilm on ohtlik. Prognoositakse, et alates Pärnumaalt liiguvad äikesepilved üle Eesti ning võib sadada ka rahet.

Ilmateenistus kirjutab, et reedel laienevad äikesepilved Liivi lahelt Pärnumaale ja sealt edasi Kesk- ja Ida-Eesti kohale. Äikesepilve all võib olla tugevaid sajuhooge ja tuulepuhanguid, pole välistatud rahe. 

Lisaks tuli hoiatus Peipsi järva kohta, kus võib alates keskpäevast tugevneda edela ja läänetuul 8, puhanguti 10 m/s. Laine kõrgus on 0,5 kuni 0,9 m.

Ilmateenistus manitseb inimesi olema väga tähelepanelik ja jälgima pidevalt ilmaprognoosi. Teatavasti võib äikesetorm kodudest voolu viia või teedele puid kukutada.

Nädalavahetuse ilm

Reedel jõuab Läänemerelt madalrõhulohk ja liigub üle Eesti. Öösel sajab Lääne- ja Edela-Eestis hoovihma ja on äikest, päev on saartel sajuta, mandril sajab siin-seal hoovihma ja on äikest (tõenäosus 50-75%), õhtul taevas selgineb. Tuul puhub öösel lõunast ja edelast, hommikul pöördub läänekaarde ning tugevneb 5-10, puhanguti 12, Soome lahel 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel 17..22, päeval 25..30, meretuulega rannikul kuni 22°C.

Ilm reedel Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Laupäeval koondub Soome kohale madalrõhkkond ja selle serva mööda jõuavad öösel hoovihmapilved saartele, päeval on sajuhooge laialdaselt (tõenäosus 60-80%), väiksem on vihma võimalus üksnes Kirde-Eestis (25-30%). Õhutemperatuur on öösel 15..19, rannikul kuni 21, päeval 21..26°C, sajuhoogude all langeb alla 20°C. Puhub tugev edela-ja läänetuul, puhanguid on 13 m/s ja seda eelkõige põhjarannikul.

Ilm laupäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Pühapäeval suundub madalrõhkkond Soomest edasi Venemaa poole ja selle servas on meil öösel kohatisi, päeval aga laialdaselt hoogsadusid ühes äikesega (tõenäosusega 60-90%). Õhutemperatuurifoon on Läänemere ümbrusele omase suvesoojaga - öösel 14..19, päeval 20..25°C. Puhub tugev läänekaare tuul, päeval on sisemaal puhanguid 12, rannikul 15 m/s. 

Ilm pühapäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee