TERMOKAAMERAGA LINNAS: Puud pakuvad lõõkskava päikese eest varjuFoto: Aveliina Helm/Erakogu
Ilm
3. august 2018, 16:53

FOTOD | Mida näeb kuumas linnas termokaameraga? (3)

Palava ilmaga linnas ringi käies võib tunda, kuidas tänavasillutiselt õhkub kuuma. Tartu ülikooli botaanika vanemteadur Aveliina Helm tegi ülikoolilinnas jalituskäigu termokaameraga, mis näitas, et on suur vahe, kas ümbruses on puud või lagendik ja asfalt. 

Helm kirjeldab, et kõndis termokaameraga ringi 1. augustil, mil väljas oli parajasti 31 kraadi. Jäädvustatud fotodelt on näha, et asfaltil, kuhu paistab päike otse peale, võib sel juhul olla ligikaudu 43 kraadi. Niidetud muru on mõnevõrra jahedam: 37 kraadi. Siiski teeb neile madalaima temperatuuriga silmad ette niitmata muruga ala, kusvalitseb ligikaudu 30 kraadi.

PIKEMAS ROHUS ON JAHEDAM: Niidetud muru temperatuur on tunduvalt kõrgem niirmata murust. Foto: Aveliina Helm/Erakogu

Kesklinnas asuvas pargis võib aga olla isegi kuumem kui lagendikul. Sealse päikesele avatud teekatte temperatuuriks näitab termokaameraga tehtud foto 40 kuni 45 kraadi. Puud pakuvad silmnähtavat kosutust: nende varjus on sama teekatte temperatuuriks maksimaalselt 38 kraadi.

TERMOKAAMERAGA LINNAS: Puud pakuvad lõõkskava päikese eest varju Foto: Aveliina Helm/Erakogu

Aveliina Helmi sõnul näitavad termokaameraga tehtud jäädvustused, kuivõrd olulised on linnas puud ja kõrghaljastus.

Ta kirjeldab, et haljastust võiks planeerida targemalt ning võimalusel tuleks linnaalasid ka vähem niita. "Praegu on nii, et hoolimata ilmast, suvest ja taimkatte kõrgusest öeldakse nii Tallinnas kui Tartus, et rohi ei tohi olla kõrgem kui 15 sentimeetrit," sõnab Helm, et linna võiks lasta rohkem loodust.

Ta lisab: "See, kui pargid või murualad kaetakse asfaltiga, on väga sage protsess, aga vastupidist ju ei ole." 

Vaata teisi fotosid galeriist!