Laupäevane päikesevarjutus näeb parimates vaatluskohtades välja umbes samasugune nagu 20. märtsil 2015 Eestiski nähtu, kuid Maarjamaal seda sellisel kujul sedakorda ei näe. Foto: TEET MALSROOS
Ilm
11. august 2018, 08:24

JÄRJEKORDNE VARJUTUS: laupäeval näksab Kuu ära osa Päikesest (4)

Äsjase punase verekuuga kaasneb sel laupäeval osaline päikesevarjutus, mida Eestis küll on paraku üsna vähe näha.

Veebisaidi timeanddate.com teatel on 11. augustil osalist päikesevarjutust näha Põhja- ja Ida-Euroopas, Põhja-Ameerika põhjapoolsemates osades ning osaliselt Aasia põhja- ja lääneosas. Ehk see päikesevarjutus on – muidugi sõltuvalt ilmast – käesoleva aasta kõige ulatuslikumalt vaadeldav omasugune.

Kõige parema vaate peaksid päikesevarjutusele saama siberlased. Haripunktis näeb 11. augusti varjutus välja umbes selline, nagu oleks Päikese asemel selili lükatud noorkuu.

Tallinnas algab osaline päikesevarjutus kell 11.53, jõuab haripunkti 12.17 ja lõppeb 12.41. Tartus algab varjutus laupäeva keskpäeval, jõuab maksimumi 12.20 ja lõppeb kell 12.39. Siiski tähendab päikesevarjutus meile vaid seda, et Kuu varjutab kitsa ribakese Päikese loodeosast.

Kindlasti ei tohiks astronoomiahuvilised vaadata päikesevarjutust palja silmaga ja piisavat kaitset ei paku silmadele isegi päikeseprillid.

Augustikuu on hea aeg ka nn langevate tähtede vaatlemiseks ning pühapäeval ja esmaspäeval peaks olema tänavused meteooride saju tipphetked.