Kristiina oma Hispaania hurda tõugu koerte Mango ja CarlosegaVideo: Teet Malsroos
ÕL TV | Õhtuleht
31. august 2018, 17:55

ÕL VIDEO | Eesti populaarseimate Insta-koerte omanik: konto haldamine on kui täiskohaga töö (1)

Eile toimus Kalamajas Eesti populaarseimate Instagrami-koerte kokkutulek. Kohal oli ka Eesti suurima jälgijaskonnaga konto omanik Kristiina Tammik, kelle erilist tõugu koerte tegemisi jälgib sotsiaalmeediarakenduse kaudu ligi 41 000 inimest. Uurides Kristiinalt, kuidas see küll nii läks, et tema koerte pildikontot järgib rohkem inimesi, kui Eesti suurimate staaride kontosid, vastab naine: “Kui sa vastaksid, oleks hea meel! Ma ei oska öelda!”

Kristiina Tammik on ametilt digiturunduse projektijuht, kes hobikorras fotograafiaga tegeleb. Tema peres kasvab kaks väga erilist Ibiza podenco ehk Hispaania hurda tõugu koera, Mango ja Carlos. Võib väita, et maailma mastaabis on puna-valge kirjude korte näol tegu vist Eesti kõige kuulsamate koertega.

Populaarse Instagrami konto haldamine on kui täisajaga töö

Kristiina sõnul tuli tal mõte teha oma koertele Instagrami konto, kuna ta kartis Facebookis oma sõpradele kutsupiltidega liiga tüütu olla. “Ma laadisin hästi palju pilte koertest Facebooki, aga ma kartsin, et ehk ma tüütan oma tavaelu tuttavaid liialt nende piltidega. Ma mõtlesin, et paneks kuhugi eraldi need pildid, ma enda Instagrami väga ei kasutanud, seega arvasin, et miks mitte sinna panna,” selgitab ta. “Ja siis hakkas täitsa suvalistele inimestele need pildid meeldima. Nii see läks!”

Uurides, kui ajakulukas populaarse Instagrami kontoga tegelemine on, tõdeb Kristiina, et kui seda teha hästi ja põhjalikult, on see kui põhitöö. “Pildistamas peab käima praktiliselt iga päev. Peab inimestele kommentaarides vastama, vastama privaatsõnumitele, tegema Instagrami story’sid. Aga ma olen nii laisk, et ma panen pildi üles, ma ei viitsi isegi story’sid teha, see tõesti võtab metsikult palju aega ära.”

Kristiina ei oska küll täpset statistikat välja tuua, kuid ta usub, et enamasti jälgivad tema kontot välismaalased, kuna Instagram pole veel Eestis niivõrd massidesse läinud kui näiteks Facebook.

Kristiina sõnul ei ole tema Instagrami edu taga see, et tal on kodus ebatavalist tõugu koerad, asi on hoopis vastupidi. “Mida vähem tuntud koeratõug, seda raskem on läbi lüüa, sest inimesed otsivad teemaviidete ehk hashtag'ide järgi pilte ja kontosid. Seega, mida populaarsem tõug sul on, seda parem. Kes see oskab seda Ibiza podenco't otsida,” naerab Kristiina, lisades uhkelt, et just tema on selle tõu kõige populaarsema konto omanik.

“Ma arvan, et Instagram on selline koht, kus loeb hetke mulje. Inimene otsustab umbes kahe sekundiga, kui talle pilt meeldib, siis ta jääb sind jälgima, kui mitte, siis head aega. Seetõttu peabki visuaalile keskenduma,” õpetab Kristiina, lisades, et kui keegi soovib samuti populaarse Instagrami kontoga alustada, tuleb kasutada kindlasti piltide juures ka sobivaid teemaviiteid ehk hashtag'e.

Kristiina tõdeb, et maailmamastaabis on tema 41 000 jälgijaga konto ikkagi väga väike. “Eestis on võib-olla tõesti suur, aga Eesti on pisike. Maailma mastaabis on osadel koertel miljoneid jälgijaid.”

Tänu populaarsele kontole on inimesed ja firmad Kristiinale ka tooteid katsetamiseks ja arvustamiseks saatnud. “Aga nüüd pigem teen endale pilte, pakkumisi väga vastu ei võta,” sõnab ta.

Naise sõnul on Instagramis see väga tavaline, et erinevate isikute ja firmadega koostööd tehakse ning ta usub, et kõik populaarsed Instagram-kutsud on mingi brändi jaoks poseerinud. “Instagram on tänapäeval populaarne turundusvorm. Ilmselt kõik brändid lähevad kunagi sinna üle.”

Hispaania hurt: ideaalne jahikoer, kes suudab seista tagakäppadel

Kristiina peres kasvavad koerad Carlos ja Mango väga erilist ja haruldast tõugu. “Carlos on väga huvitava sugupuuga. Ta isa on olnud 27 aastat surnud! See tähendab, et ta on külmutatud spermaga saadud. See on väga põnev tegelikult, piirid on lahti, ei pea kuhugi kohale sõitma, võib kasutada ka täitsa surnud loomade spermat, et kutsikaid saada. Carlos sündis Norras,” räägib ta. 

Mango on pärit aga Serbia väga edukast kennelist. Hiljuti sai Mango ka emarõõme nautida, kui tõi ilmale Eesti ainukese Hispaania hurda tõugu pesakonna. Kahe sündinud kutsika isa on naise sõnul pärit USA-st ning kutsikad sündisid jällegi külmutatud spermat kasutades.

Kristiina sõnul on muidu haruldane tõug aga kodumaal Hispaanias väga vähe hinnatud. “Hispaanias on nende olukord väga halb, sest Hispaania koerakultuur on erakordselt väga halb. Seal leiab oma otsa iga aasta umbes 50 000 koera, neid kasutatakse jahivahendina, aga kuna koera on liiga kallis nende arvates jahihooaja väliselt toita, siis nad pigem tapavad nad ära,” selgitab ta.

Kristiina sõnul ei ole Hispaania hurt väga levinud ja populaarne koeratõug, kuna tegu on väga keeruliste koertega. “Nad ei ole hurdad, kuigi nad näevad nende moodi välja, vaid see on algupärane jahitõug, nad on hurdalised, aga nad ei jahi ainult silmadega. Kui nad kaotavad saaklooma silmist, võtavad nad lõhna üles, kui sellest veel vähe oleks, on neil erakordselt hea kõrvakuulmine. Lisaks sellele saavad nad tõusta tagajalgadele nagu surikaadid, et ringi vaadata. Neil on ka ülihea vastupidavus, nad ei ole sprinterid vaid maratonijooksjad, ja nad võivadki jahtima jääda.”

Kristiina sõnul on tegu väga aktiivsete koertega ning suure jahikire tõttu on surma saanud tema pere kaks koera. “Üks tõmbas nahast rihma katki, teine läks käsu alt minema, ta oli just maiustust mu käest võtmas, aga tundis lõhna ja jooksis minema. Esimene koer jäi auto alla, teine rongi alla," tõdeb naine kurbusega.

Sestap panebki koerakasvataja südamele, et seda tõugu koer ei sobi igaühele. “Ta ei ole tavaline taks, kes jahib ninaga. Ibiza podenco on ikka päris haige koer tegelikult, uskumatult aktiivne tõug. Kui ta midagi näeb, mis teda huvitab, ei ole võimalik ta tähelepanu enam tagasi saada. Ta on väga ilus koer, aga sellel on oma hind,” nendib Kristiina. “Aga õnneks on olemas 400 tõugu, igaüks saab valida endale sobiva.”

“Mul on tuttavate koerad närinud ennast ustest ja seintest läbi!”

Kristiinal on pea terve elu olnud kodus jahikoerad, kuna talle meeldivad koerad, kellel on iseloomu. 

“Mulle meeldivad ka väga tavalised hurdad, aga nad on veidi liiga igavad mu jaoks. Nad on muidu tavainimesele väga head tõugu koerad, sest nad sobivad laisale inimesele. Tahavad kiiresti ära joosta ja siis magavad terve päeva,” räägib ta, imestades selle üle, et mõnusa iseloomuga hurdad Eestis niivõrd ebapopulaarsed on. 

“Aga mulle meeldivad koerad, kellega saab käia kümme kilomeetrit jalutamas, kümme kilomeetrit rattaga sõita ja veel pärast viis kilomeetrit joosta. Minu koerad jõuavad seda kõike vabalt teha. Mida aktiivsem omanik on, seda parem!” räägib ta.

Ibiza podenco ehk Hispaania hurda avastas Kristiina välismaal koertenäitusel. “Ma armusin kohes! Õnneks sobib see tõug mulle iseloomu poolest kõige rohkem. Koera tulebki valida iseloomu, mitte välimuse järgi!” õpetab ta.

Naise sõnul on Hispaania hurdad väga sõbralikud, kuid omade krutskitega. “Neid õpetades tuleb arvestada, et neid tuleb üle kavaldada, sest nad üritavad sind kogu aeg proovile panna. Nad on suhteliselt klounilikud ja lõbusad koerad.”

Kristiina sõnul toob tema ellu palju nalja Carlos, kellel on kombeks pidevalt varastada. “Kui ma lähen üleskorrusele, hakkab juba varastamine pihta. Kui ta tagakäppadele tõuseb, on ta üle kahe meetri pikk. Mul on tema eest asju ära peita väga keeruline, ta oskab ka kappe lahti teha ja lapselukust läbi närida,” naerab ta. 

Kristiina sõnul on Hispaania hurdad ülimalt aktiivsed koerad ja kui nendega piisavalt ei tegeleta, võivad tagajärjed olla katastroofilised.

“Kui nad ei saa aktiivsed olla ja nendega ei tegeleta, võivad nad kodus ikka väga palju pahandust teha. Mul on tuttavate koerad närinud ennast ustest ja seintest läbi,” tõdeb ta. “Nad on väga intelligentsed loomad, aga kooselu võib olla nendega raske, kui sa ei oska asjadel minna lasta.”

Tutvu Carlose ja Mangoga ka meie videot vaadates!