Lõikuspidu Pärnumaal: söödavad suveniirid supelsakstele
Pärnumaa võib uhke olla oma joogivaliku poolest. Lisaks rahvusvahelist tuntust kogunud siidritaludele tegutsevad omad õlle-, veini- ja ka mahlatootjad. Lõikuspeole tulnud rahvas sai degusteerida põnevaid jooke, alates käsitöölimonaadidest ja piimatoodetest kuni kukeseenevermutini.
Kuna Pärnumaa on valitud tänavu Eesti toidupiirkonnaks, kuulutati lõikuspeol välja ka maitsete aasta raames valitud parimad toidumeened. Et siis tulevikus supelsaksad teaks, mida oleks tore suvepealinnast kingitusena kaasa võtta.
Pärnumaa maitsete projektijuhi Kadi Elmeste sõnul valiti toidumeeneid neljas kategoorias. “Selgusid Pärnumaa parim toidumeene, parim joogimeene ja parim leib. Lisaks oli eraldi uudistoodete kategooria, mis ei ole veel oma lõplikku viimistlust saanud, kuid on head ideed meie toidupiirkonna esindamiseks.”
Pärnumaa parima toidumeene tiitel kuulus MTÜ Roheliselt Värskem Elu mustsõstramaiusele. Napilt pidid mustsõstramaiusele alla vanduma Lõosilma talu vaarika marmelaad apelsiniga ja Aasa mesi. Žüriile võib vaid kaasa tunda, sest kokku oli selles kategoorias 33 võistlejat.
Lisaks anti välja eripreemiad Pärnumaa parimale leivale, joogile ja uudistootele. Konkursile esitatud 17 leivast maitses žüriile enim MTÜ Roheliselt Värske Elu puuviljaleib, kolmas koht kuulus sama pagari küpsetatud täistera rukkijahust leivale. Esikolmikusse mahus veel Kala&leib.
Piirkonna parimaks joogimeeneks tunnistati 15 kandidaadi hulgast Jaanihanso jääsiider, žürii mõmises mõnust ka Mamm&Frukti mustsõstraveini limpsides. Uudistoodetest pälvisid enim tunnustust Kristi Lehtla teekomplekt, Tori siidritalu gaseeritud mahl ja Janek Kõvaski tammetõruküpsised.
Eriauhind lennureisiks sobiva toidumeene eest kuulus Kapteni talu ahvenakrõpsudele. Seda, kuidas Lindi küla kala pealpool pilvi maitseb, võib igaüks juba paar kuud Nordic pardal ka ise proovida. Eriauhind parima sünniloo eest kuulus Otto talu kartulivorstidele.
Kui rannahooaeg on suvepealinnas läbi, siis maitsete aasta Pärnumaal kestab. Juba järgmisel nädalvahetusel tuleb Saarde seenefestival, oktoobri esimesel laupäeval tõmbavad sada kohvikut käima traditsioonilise Pärnu kohvikute nädala ja novembris – samal ajal, kui Prantsusmaal tähistatakse uue veiniaasta algust – peetakse uudseveini pidu Tori siidritalus.
Kommentaarid (0)