Tervislikke smuutisid pakkus lõikuspeol Merle Einola MTÜst Roheliselt Värske Elu.Foto: Kersti Eero
Inimesed
9. september 2018, 16:01

Lõikuspidu Pärnumaal: söödavad suveniirid supelsakstele

Pärnumaal toimunud lõikuspeol Maria Talus pakuti EV100 juubeliaasta tähistamise puhul enam kui 100 Pärnumaa jooki. Lisaks kuulutati välja Pärnumaa parimad toidumeened.

Pärnumaa võib uhke olla oma joogivaliku poolest. Lisaks rahvusvahelist tuntust kogunud siidritaludele tegutsevad omad õlle-, veini- ja ka mahlatootjad. Lõikuspeole tulnud rahvas sai degusteerida põnevaid jooke, alates käsitöölimonaadidest ja piimatoodetest kuni kukeseenevermutini.  

Kuna Pärnumaa on valitud tänavu Eesti toidupiirkonnaks, kuulutati lõikuspeol  välja ka maitsete aasta raames valitud parimad toidumeened. Et siis tulevikus supelsaksad teaks, mida oleks tore suvepealinnast kingitusena kaasa võtta.

Mis pidu see, kui pill ei hüüa! Foto: Viktor Tund

Pärnumaa maitsete projektijuhi Kadi Elmeste sõnul valiti toidumeeneid neljas kategoorias. “Selgusid Pärnumaa parim toidumeene, parim joogimeene ja parim leib.  Lisaks oli eraldi uudistoodete kategooria, mis ei ole veel oma lõplikku viimistlust saanud, kuid on head ideed meie toidupiirkonna esindamiseks.”

Maitsvate suveniiride autor Merle Einola. MTÜ Roheliselt Värske Elu pälvis Pärnumaa toidumeene konkursil kolm auhinda. Foto: Kersti Eero

Pärnumaa parima toidumeene tiitel kuulus MTÜ Roheliselt Värskem Elu mustsõstramaiusele. Napilt pidid mustsõstramaiusele alla vanduma Lõosilma talu vaarika marmelaad apelsiniga ja Aasa mesi. Žüriile võib vaid kaasa tunda, sest kokku oli selles kategoorias 33 võistlejat.

Lõosilma talu perenaine Lea Viik pakub peolistele proovida valekiivi moosi. Kui see hoidis pälvis paar aastat tagasi Olustvere hoidistemessil teise koha, siis teiseks jäi ka tema vaarika marmelaad apelsiniga paar päeva tagasi Pärnumaa toidumeene valimistel. Foto: Kersti Eero

Lisaks anti välja eripreemiad Pärnumaa parimale leivale, joogile ja uudistootele. Konkursile esitatud 17 leivast maitses žüriile enim MTÜ Roheliselt Värske Elu puuviljaleib, kolmas koht kuulus sama pagari küpsetatud täistera rukkijahust leivale. Esikolmikusse mahus veel Kala&leib.

Jaanihanso siidritalu peremeest-perenaist Veronika ja Alvar Roosimaa rõõmustavad, et just nende jääsiider tunnistati Pärnumaa parimaks joogimeeneks. Foto: Viktor Tund

Piirkonna parimaks joogimeeneks tunnistati 15 kandidaadi hulgast Jaanihanso jääsiider, žürii mõmises mõnust ka Mamm&Frukti mustsõstraveini limpsides. Uudistoodetest pälvisid enim tunnustust Kristi Lehtla teekomplekt,  Tori siidritalu gaseeritud mahl ja Janek Kõvaski tammetõruküpsised.

Uudistoodete kategoorias pälvis tunnustust Tori siidritalu gaseeritud mahl, aga Karmo Haas (pildil vasakul) seda hetkel veel ei tea. Foto: Viktor Tund

Eriauhind lennureisiks sobiva toidumeene eest kuulus Kapteni talu ahvenakrõpsudele. Seda, kuidas Lindi küla kala pealpool pilvi maitseb, võib igaüks juba paar  kuud Nordic pardal ka ise proovida. Eriauhind parima sünniloo eest kuulus Otto talu kartulivorstidele.

Kui supelsaksad võivad tulevikus osta Janek Kõvaski tammetõruküpsiseid, siis peolistele pakkus ta võilillekohvi. Foto: Kersti Eero
Äkki peaks ka võillekohvi proovima? Foto: Viktor Tund

Kui rannahooaeg on suvepealinnas läbi, siis maitsete aasta Pärnumaal kestab. Juba järgmisel nädalvahetusel tuleb Saarde seenefestival, oktoobri esimesel laupäeval tõmbavad sada kohvikut käima traditsioonilise Pärnu kohvikute nädala ja novembris – samal ajal, kui Prantsusmaal tähistatakse uue veiniaasta algust – peetakse uudseveini pidu Tori siidritalus.

Lõikuspeol pakkusid päkapikud piparkoogiteed, aga piparkooke pakuvad nad Jõuluvana Korstna talus 1. detsembrist. Foto: Kersti Eero