Vaade Alutaguse rahvuspargile Iisaku vaatetornistFoto: Sven Arbet / Ekspress Meedia
Ilm
26. september 2018, 06:54

Eesti saab juurde kuuenda rahvuspargi (12)

Riigikogus läheb täna esimese lugemisele seaduseelnõu, mille järgi muudetakse senist looduskaitseseadust ning luuakse uus Alutaguse rahvuspark.

Riigikogu keskkonnakomisjoni liikme Valeri Korbi sõnul on Ida-Virumaa paljudele eestlaste jaoks tuntud eeskätt tööstuspiirkonnana, mistõttu kipuvad sealsed looduslikud väärtused ununema. „Nagu paljudes teistes Eestimaa piirkondades, jagub ka Ida-Virumaal haruldasi soo,- metsa- ja rannikumaastike, mida on oluline kaitsta ning säilitada. Rahvuspark aitab inimestele veelgi enam teadvustada elukeskkonna väärtuste hoidmist ning tõstab keskkonnateadlikkust,“ sõnas Valeri Korb, lisades, et tegemist on positiivse otsusega Ida-Virumaa elu- ja looduskeskkonnale.

Eelnõu järgi hakkavad Alutaguse rahvusparki kuuluma Puhatu, Agusalu, Muraka ja Selisoo looduskaitsealad ning Kurtna, Smolitsa, Jõuga, Struuga ja Mäetaguse maastikukaitsealad, Narva jõe ülemjooksu hoiuala ning Iisaku parkmetsa kaitseala. Kavandatava rahvuspargi pindala on 43 568 hektarit. „Senised kaitse all olevad piirkonnad liidetakse, et tekitada üks terviklik rahvuspark, kuid olemasolevate kaitsealade vahele jäävaid piirkondi loodava rahvuspargiga siiski ei liideta,“ ütles Keskerakonda kuuluv Valeri Korb.

„Rahvusparkide külastamine on inimeste seas populaarne ning Ida-Eesti loodusel on inimesele nii mõndagi pakkuda. Loodetavasti aitab Alutaguse rahvuspark muuta inimeste senist arusaama Ida-Virumaast ning loob piirkonnale uue kuvandi, kus on palju muudki peale elektri ja põlevkivi tootmise,“ lisas Valeri Korb.

Täna kehtiva looduskaitseseaduse järgi on Eestis viis rahvusparki: Lahemaa, Karula, Soomaa, Vilsandi ning Matsalu. Seaduse jõustumisel lisanduv Alutaguse rahvuspark on kuues.