Torm võib palju pahandust tehaFoto: ARNO SAAR
Ilm
26. september 2018, 11:16

Ilmateenistus hoiatab: Eestit räsib lähipäevil tormituul, laevareisijaid ootab ees korralik kõikumine (3)

Riigi ilmateenistus on kogu Eestile andnud tormihoiatuse, kuna lähipäevadel räsib meid tugev tuul mis võib puhuda kuni 28 m/s. Tormituul murrab puid, kahjustab nõrgemaid ehitisi, põhjustab elektrikatkestusi ning võib häirida laevaliiklust mandri ja saarte vahel.

Lääne-Eesti on saanud tõsisema, teise astme hoiatuse. Ülejäänud Eestil on ennelõunase seisuga esimese astme tormihoiatus, mis on veidi leebem.

 Päästeamet annab soovitused, kuidas tormi ajal käituda:

  • Korja õuest kokku kerged esemed ja lahtine mööbel
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži
  • Püsi siseruumides
  • Arvesta võimalike elektrikatkestustega
  • Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, vali sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puudega
  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Eesti Energiat numbril 1343 ja Häirekeskust numbril 112
  • Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112
Tormihoiatus Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Kolmapäeval tugevneb edelatuul lääne poolt alates sisemaal puhanguti kuni 20 m/s, rannikualadel kuni 25, saartel ning mandri lääne- ja looderannikul kuni 28 m/s.

Kolmapäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Neljapäeval liigub aktiivne madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjaosa itta ja selle lõuna-edelaserv katab Läänemere ümbrust. Öö hakul sajab hoovihma, pärast keskööd sajuhooge vähem. Tuul pöördub läände ja loodesse ning on tugev, puhanguid on sisemaal 14, saartel ja rannikul 20, põhjarannikul 22 m/s. Päeval sajab kohati hoovihma. Lääne- ja loodetuul on jõuline, ulatub sisemaal puhanguti 18, saartel ja rannikul 22, põhjarannikul 25 m/s. Õhutemperatuur on öösel 5..9, rannikul kuni 13, päeval 11..14°C. 

Neljapäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Reedel (28.09.) kaugeneb madalrõhkkond Venemaa põhjaaladele, kuid selle serva mööda liigub üle Balti riikide uus väike osatsüklon. Osatsüklon liigub tõenäoliselt üle Saaremaa ja Liivi lahe itta ja selle serva mööda kandub vihmasadu üle Eesti, sekka võib ka lumekruupe ja lörtsi tulla. Tuul puhub lõunakaarest, pöördub seejärel järk-järgult põhjakaarde ning ulatub puhanguti 17, rannikul 20, Liivi lahel 25 m/s. Tuul ei ole ühtlaselt tugev, vaid arvestada tuleb lühiajaliste kiirete tugevnemistega. Päevaks sajuhood hõrenevad. Tuul pöördub kõikjal loodesse ja nõrgeneb järkjärgult- ennelõunal on puhanguid 20, pärastlõunal 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel 3..8, rannikul 10°C ümber, päeval 7..12°C.

Reede Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Elektrilevi elektrikatkestuste kaardilt on näha, et mõnes kohas on kõva tuule tõttu juba kodudest vool läinud. Tõsi, kõik kaardil märgitud katkestused ei ole rikkelised, mõned on ka plaanilised. Kaarti ning teavet selle kohta, millal vool tagasi tuleb, saab jälgida SIIT.

Elektrikatkestuste kaart Foto: kuvatõmmis. elektrilevi.ee