Video: Reti Jõerand
Ilm
26. september 2018, 17:58

Tarmo Kõutsi sõnul hakkab merevee tase juba langema

VIDEO JA GALERII | UPUTUS? Pärnus küündib merevee tase kriitilise piirini (27)

Pärnus on veetase tõusnud BK77 süsteemi järgi 136 sentimeetrini, mis tähendab seda, et kriitilisest piirist jääb puudu vaid paarkümmend sentimeetrit. TTÜ meresüsteemide instituudi vanemteadur Tarmo Kõutsi sõnul võib nüüd aga oodata tuule vaibumist ja mere taandumist. 

Kõuts selgitab, et vana süsteemi ehk kroonlinna nulliga seotud BK77 kõrgussüsteemi järgi on Pärnus kriitiliseks merevee tasemeks 160 sentimeetrit. "Praegu jääb ikkagi natuke üle 20 sentimeetri sellest puudu," kommenteerib ta. "Tipphetkel oli +139, aga nüüd ta hakkab suure tõenäosusega alla minema – nagu prognoos ka näitab. Tuule kiirus hakkab nüüd vähemalt merel vähenema."

Kõuts möönab aga, et merevesi ületas prognoose 20 sentimeetri võrra, kuid prognoosid pole tema sõnul kunagi päris täpsed. Ta lisab aga, et kui vaadelda Tallinna tehnikaülikooli meretaseme infosüsteemi, mis näitab mõõtetulemusi EH2000 süsteemi järgi, on seal sootuks viga sees: kriitiline merevee tase Pärnus on 184 sentimeetri asemel märgitud 160 peale. Vanemteaduri sõnul kasutavad inimesed harjumusest veel BK77 süsteemi.

160 sentimeetrit on Kõutsi sõnul kriitliseks piiriks märgitud just seetõttu, et siis hakkab jõgi üle kallaste tulema ja arvestatav hulk vett jõuab linna. "Tagasivoolamine on takistatud - seal on ju park ja igasugu takistused," selgitab ta, et kui vesi ei saa tagasi voolata, hakkab selle tase järk-järgult tõusma.

Mis puudutab aga homset ehk neljapäeva, ütleb teadur, et siis võib merevee tase BK77 süsteemi järgi jääda 120 sentimeetri juurde. "Aga ta võib seda jälle paarikümne sentimeetriga ületada," lisab ta.

Praegu küündib Meri suvepealinnas rannahooneni. "Rannaparki jõuab vesi siis, kui PK77 kõrgussüsteemi järgi on vesi +130. Rannapargis peaks vesi olema ja mõned madalamad tänavad on ka siis vee all."

Vaata piltidelt ja videost, mis Pärnus toimub!