Seeneteadlane on MAALEHES pika jutu kirjutanud28. september 2018, 17:17
Millegipärast selle siinse jupikese pärast loevad mõned välja, et ta oleks nagu öelnud, et KUKESEEN ON KAHJULIK! Ta lihtsalt räägib oma eelistustest ja toob näiteid, mis seened talle endale meele järele on. Minu eelistus ka kukeseen pole, minu sõbranna on kõva seenelkäija, tema kuivatab ja jahvatab neid. Kukeseent on hea korjata, teda ei aja millegagi segamini ka ja säilib kaua - ei pea kohe puhastama hakkama, ei pea kupatama jne. Mugava inimese seen. Müüjatele ka sobiv, pikka aega ei juhtu seenega midagi.
Kukeseen üks parimaid ja kasulikumaid söögiseeni!28. september 2018, 07:55
Kukeseeni kaitseb usside eest iseloomulik kibe maitse, mis ussid ja putukad eemale ajab. Sellepärast on rahvameditsiinis kukeseeni kasutatud näiteks erinevate parasiitide hävitamiseks. Nii, et nammnamm
Ega seeneteadlane midgi halba ei räägigi kukeseene kohta28. september 2018, 16:39
"Kõige vähem toitev seen. Sellepärast ta elabki talveni välja, sest isegi ussid ei saa sealt midagi. Mingid traadilaadsed mardikavastsed lähevad sinna sisse, aga tavalistele sääsevastsetele pole kukeseent olemas. Ja kuna nende säilimisvõime on hea, siis ongi nad kokkuostjate poolt nii üles kiidetud." * Minul nad ka mingid lemmiseened pole, elan Soomes ja siin tundub, et muid ei korjatagi, kui kukeseeni ja nenede sugulast lehter-kukeseent (suppilovahvero). Viimast ma Eestis elades üldse ei tundnudki, ilmselt sai s-itaseeneks peetud. Ka müügil pole muid metsaseeni näinud, poodide ees on muuseas kõva sõna "Saaremaa kukeseened" :-)
Väga head seened ja sööme peregu täjesti ja uuesti,aga kui kellelegi ei sob,i siis ei peaks kogu rahvast endi hulka arvama.Head isu kukekate sööjatele - väga maitsvad.
Tegelik tõde on see, et turul ja poes müüdavad kukeseened on ohtliku mürgiga ära mürgitatud, sellepärast ka Eesti Vabariigi üritusel mõned minestasid, võib tekkida õhupuudus, tuikumine, parakad jne ja eks neil oli ka teisi mürgi toite menüüs, kõhus võib kärssamist ka tunda anda. Metsas kasvavad kukeseened on vägagi tervislikud, sest neid ei ole mürgitatud nagu teisigi söögi seeni, mis metsas kasvavad.Hoidke metsi ja soovitus, korjake oma söögiseened metsast, kus kasumiahtsad tegelased pole neid mürgitanud. Ps metsast korjatud kukeseened lähevad kiiresti mädanema, sest pole mürgitatud ega keemiat täis.
üks luuluajaja siia eksinud...paistab, et mets ikka kaugel ja sinna ei saa niipeagi veel, või oli botaanika koolis vilets...kukeseen on kasulik kaalujälgijatele sest kaloreid on vähe, iseasi kui seda viis korda järjest ära süüa, siis on ta täielikult seedinud.
Tõega õige,pole ta miski eriline seen tavaline nagu kõik teisedki.Lihtsalt üles kiideldud ja moodu läinud seened.Hea äriidee ,kuna ikke milline hind neil turul see ikke mõistatus. Ja sorry rumalad kiidavad ja ostavad.
Kukeseened ei kuulu mu esimeste seeneeelistuste hulka,kuid paar korda suvejooksul siiski praen neid pannil võiga.Kupatamist mittevajavatest seentest on minu arvates parimad kuuseriisikad ja puravikud.Kupatatavatest eelistan tõmmuriisikat,kollariisikat,mõnda sorti pilvikuid ja haavariisikaid.Muidugi mõista ei kavatse ma oma seenetoidu harjumusi muuta sellepärast,et mingid uuringud midagi näitavad!
Loe see "kellegi arvamus" Maalehest enne läbi28. september 2018, 16:48
Ta ütleb lihtsalt, et on parema maitsega seeni ja kukeseenes pole mingeid toitaineid, mida ussidele vaja. Seeneussid on mardika-, kärbse- ja sääsevastsed, neil igaühel on oma eelistused, ka eri seeneliikidel on veidi erinevad ussid.
eestlased sajandeid söönud. Nüüd ma küsin: Miks aga on meie lastest 1/3 juba sündides haiged? Kas kukeseenest või hoopis tänapäeva teadlaste soovitustest igasugust keemilist rämpsu tarbida? Ükskõik, millised saated Tv-t tulevad, on reklaamiks kõiksugu pahn, mis pidavat su tervist parendab. Ometi sünnib haigeid lapsi juurde üha enam.
eestlased hakkasid seeni sööma alles 20.sajandil. no ei söödud neid seeni siin. nad ju tõesti ei anna midagi kõhule. ainult seeni süües sureb inimene nälga. nii lihtne see ongi.
Kukeseent on inimesed kogu aeg söönud mitte viimasel ajal. Kas poleks õige aeg hoopis teha anti reklaami sellele kaubale toidupoes, mis kubiseb kunstlikest ainetest ja on viimaste aastatega müüki tulnud. Sellele rämpsule tehakse hoopis tohutu jõuga reklaami, peaasi, et inimesed ostaks. Või pole arstidel muidu tööd kui inimesed keemiat endale sisse ei aja?
Seeneteadlasega päri! Pole näinud puisemat ja maitsetumat seent kui see kukeke, ühe korra proovisin ja arvasin, et ei osanud valmistada, tegin veel korra ja ikka sama saepuru! Ei kukeseenele!
saepuru on, vastupidi sulle, kuid teha näiteks lahtiseid pikukaid on kukeseen väga hea. Kukeseene valmistamisel tuleb valida õige kuumus ja siis on väga maitsev.
Tänapäeval neid "arvamusliidreid" seinast seina arvamustega. Minu lemmikseened on kukeseened, võitatikud (võipuravik) ja koduaias kasvavad kuldtatikud (kuldpuravik) ning kasepuravikud. Kukeseened kuivatan ja jahvatan, kasutan väga paljudes toitudes ning vähemalt minule mõjub väga hästi ka kukeseene pulbrist tehtud tee seedimise korrashoidmiseks. Ja seened on juba lapsepõlvest saati (praegu 70+) mu toiduratsioonist umbes 1/6, igatahes rohkem kui liha. Kas on õige või vale, aga mulle küll tundub, et seente maitse oleneb vist ka kasvukohast, näiteks põhjapoolsetest metsades korjatud kukeseentest tehtud pulbri maitse ja isegi aroom jäävad lahjemaks kui Võru kandi metsadest korjatutel.
Säilib kaua ja ussidele ning sääsevastsetele ei meeldi - järelikult ei kõlba süüa. Tugevad argumendid seeneteadlasel. Äkki ootab mingit preemitat selle teadustöö eest?
No ma ei tea - sääsevastsed elavad vees, et kuidas nad seeni sööma pääseksidki? Omastkohast on mükoloogil õigus - ega kukeseened, seened üldjuhul üldse, mingi eriline kõhutäide ei olegi, rohkem ikka maitsemeelele orienteeruvad. Ega see eriline uudis polegi, vanarahvas neist miskit erilist ei arvanudki. Muide, ega šampinjonidest ka arvatud - vähemalt meie kandis peeti neid "sitaseenteks" Keegi siin kirjutas seenepulbrist jne - eks see üks hea võimalus on, suppide-puljongide maitsestamiseks vägagi head. Eksole, maitse üle ei vaielda.
Seeneussid on mardika-, kärbse- ja sääsevastsed, neil igaühel on oma eelistused, ka eri seeneliikidel on veidi erinevad ussid. Sellepärast ta elabki talveni välja, sest isegi ussid ei saa sealt midagi, neis on neile vähe toitaineid.
Seeneteadlane (või keegi muu) võiks siis uurida, et mida kukeseenes on, et ei meeldi ussidele, võib olla ongi inimesele midagi kasulikku? Seda artiklit lugedes pani mõtlema, et kas neid kukeseeni süües (olen neid lapsest saati armastanud, toidus kasutamisele lisaks keetis ema vahel kukeseene pulbriga isegi teed) võiski olla põhjuseks, miks ma olin kooliajal, mil pidime paar korda õppeaja jooksul viima kooliarsti juurde mustuseproove, pea ainuke, kellele ei antud kunagi ussirohtu? Ei ütleks, et meie elamine väga steriilne oli, meil ikka kasse ja koeri peetud ja porgandeid kohe peenrast võetuna, ainult mullast pühiti puhtaks, söödud ning egas marju ja puuvilju ka pestud enne söömist.
Kui kukeseen on nii halb ja mitte söömiseks kõlbulik, kas siis need hirmsad hallid ja limased seenelatakad, mida turgudel müüakse, on siis väärtuslikud söögiseened?Kas siis on reegliks see, et kui ussid ja muud putukad seent ei õõnesta,siis on see mitte hea seen, kuid koos putuka ja ussikeste lisandiga on kõik okei.Issand,tulge mõistusele, selle seeneteadlase jutt on küll veits imelik, poleks sellist juttu ühe teadlase suust küll kuulda tahtnud.
miks seen on maitsev? Kui on lisatud hapukoort, sibulat, pipart, soola ja veel teabmida, mis annabki maitse. Kastmena. Seen ise on ju nätakas. Aga omas mahlas riisikas on valge viinaga hea. Riisikal on maitse.
Korduvalt kasutatav ehk siis taaskasutatav???? Kas see tähendab, et pärast soolestikust väljumist võib seda jälle uuesti süüa? Väga huvitav ja ennekuulmatu tõdemus...
Iga päevaga saame järjest rohkem teada, kui valesti me oleme elanud ja kui valesid asju me söönud oleme. Täna siis kukeseene kord olla troonilt tõugatud. Selleaastaseid hindu vaadates oligi hea, et neid ei söö.
pole olnud kunagi seenelkäija ega tunne neist ka puudust, kui üldse seentest miski meeldib, siis männiriisikatest rohke sibulaga salat...seened on ju tgl looduse puhastajad, st nad koguvad kõik endasse..
Kuivatatud ja jahvatatud kukeseenepulber on ideaalne kastmele, püreesupile, kartulipudrule. Kuskilt on meelde jäänud, et a vitamiini on kukeseenes rohkem, kui porgandis, iseasi, kas organism selle kätte saab.
need uue aja "tõed". Elu aeg on kukeseeni söödud ja neid väga headeks seenteks peetud. Ongi väga maitsvad. Iga asja kohta tuleb mingi targutus kelleltki. Alles kiideti kookosõli ette ja taha, parim sisse võtta ja peale määrida. Nüüd kirjutati meedias, et teadlaste arvates võib kookosõli hoopis mürgine olla. Õigem on üldse mitte igasugust pahna lugeda ja elada iseenese tarkusest.
targutajad ongi enda arvates suured arvamusliidrid. Ja on igasugu rumalaid, kes lasevad ennast targutajate tarkusest kohe kaasa tõmmata. Kukeseen ongi väga hea seen olnud kogu aeg.
Sellele järeldusele oled sa ise jõudnud28. september 2018, 17:00
Mingi jupike artiklist ja nii palju kriitikat seeneteadlase kohta. Ta EI OLE ÖELNUD, et kukeseen kahjulik on! Oma arvamust ka peale ei suru, räägib oma maitse-eelistustest.
Kukeseent ei maksa süüa tema kõrge hinna tõttu, sest ta ei ole seda väärt. Suvel oli kukeseene kilo 19€. Selle raha eest saan osta mitu kilo mett aga uskuge mind või mitte mee söömine on palju kordi tervislikumkukeseenest.
Praegu on välja tulnud väiksed ja uued kukekad jälle ja kilo hind on setumaal 3.50 korjan kui soovid. Nämma, nii head, või, koore ja värske tilliga, kartul kõrvale.
See on ikka nii l:ll jutt, et hakka või nutma. Näiteks soome teadlased kiidavad seda seent väga. Vahukoore, Merevaigu ja võiga tehtud kaste viib lihtsalt keele alla.
Just, ma ei julgenud siia peekoni lisamist kirjutada, sest arvasin, et hakatakse mind hurjutama. Ja kui seda koos keedukartuliga süüa, siis hakkavad ka suurimad kukeseenevihkajad seenesõbraks. Olen selliste sõprade peal järele proovinud:)
KOMMENTAARID (117)