Veendumaks oma kodu ja lähedaste ohutuses, on terve rida asju, mida tormi puhul silmas tuleks pidada.Foto: Hannes Dreimanis
Uudised
16. september 2020, 10:17

TUGEV SÜGISTORM TULEKUL! Päästeamet soovitab, kuidas tagada enda ja kodu ohutus

Riigi ilmateenistus annab teada, et eeloleval ööl hakkab tuul tugevnema, tõustes homme keskpäevaks tugevaks tormiks. Lisaks jaheneb õhk päeval vähemalt 10 °C võrra. Tegemist on esimese, läänes ka teise astme hoiatusega ning enam saab tormist mõjutatud saarerahvas. Veendumaks oma kodu ja lähedaste ohutuses, on terve rida asju, mida tormi puhul silmas tuleks pidada. Nõu annab Päästeameti ennetustöö osakonna juhataja Indrek Ints. 

Enne tormi

  • Kontrolli maja konstruktsioone. Eestis on olnud juhuseid, kus tuul viib katuse minema nii vanadelt kirikutelt kui uutelt, vaid aasta vanadelt majadelt. Kui su katuse kattematerjal on lahti või näed-kuuled, et tuul seda kergitab, siis pöördu kindlasti mõne katusepaigaldaja poole, kes vaatab üle katusekonstruktsiooni ja -kinnitused. Halbade juhuste kokkusattumisel, näiteks kui tuul on kindla nurga all ja õige tugevusega, võib see siiski kaasa rebida ka korraliku katuse.
  • Paigalda kodule piksekaitsesüsteem. Eriti vajalik on see hoonetel, millel on plekk-katus, harjaplekk või metallkonstruktsioonid, mis tõmbavad ligi välku. Samuti on sellest abi kõrgemal kohal asuvatel majadel, aidates ära hoida äikse otsetabamuse hoonele.
  • Veendu tuleohutuses. Jälgi, et kodu elektrisüsteem ja -seadmed ning küttekolded oleks terved ja töökorras. Kontrolli, et kodus oleks töökorras suitsuandur ja ka tulekustuti.
  • Täienda varusid. Tormi puhul tuleb sageli ette elektrikatkestusi, mis võib segada kaevust joogivee saamist, ka küttesüsteem võib lakata töötamast ja häiritud on söögivalmistamine. Sellisteks juhtudeks on tark varuda koju süüa, mida ei pea pikalt küpsetama, ja kanistrisse joogivett. Mõtle ka oma pere individuaalsetele vajadustele, mida hädaolukorras vaja võib minna. Vaata lähemalt siit, mida koju varuda.
  • Paki ära lahtised esemed. Kui on tulemas tugev tuul ja/või äike ning antakse ka tormihoiatus, vii kuuri või kinnita tugevalt kõik hoovis olevad lahtised esemed nagu kerged aiatoolid, kiiged, grill jmt. 
  • Korrasta rõdu. Kortermajas elades vaata üle rõdu. Ka seal võib olla asju, mis suure tuule korral minema lendavad. Kõik lillepotid, kerge mööbel jms tuleb ära korjata.
  • Sulge väljapääsud. Aseta väravad haaki, lukusta uksed. Kui aknad on enne olnud õhutuseks lahti, tuleks need tormi korral täielikult sulgeda.
  • Eemalda esemed vooluvõrgust. Kui lähed tormisel päeval kodust ära, tõmba kõik elektriseadmed ja kodumasinad vooluvõrgust välja, sest voolu kõikumine võib rikkuda tundliku süsteemiga elektroonikaseadmeid.
  • Pargi sõiduk. Võimalusel pargi auto garaaži või vastupidi, lagedale, aga kindlasti mitte puude alla – nii ennetad võimalikke vigastusi.
  • Kui viibid äikese lähenedes vees või veekogul, tule kohe kaldale, sest vesi on hea elektrijuht ja tõmbab välku ligi.
  • Abista kogukonda. Vajadusel aita tormikahjustusi ennetada ka oma naabruskonnas elavatel vanuritel.

Tormi ajal

  • Varju siseruumi. Tugevama tormi ajal on mõistlik viibida siseruumides, sest lendavad esemed võivad tekitada vigastusi. Kutsu tuppa ka lemmikloomad. Samuti veendu, et ka su lähedased oleksid turvalises paigas.
  • Väldi kütmist. Kui tuul on väga vali, võib see kaaluda üle korstna tavapärase tõmbe, nii et korsten võib hakata käima tagurpidi. Ka näiteks äikese ajal ei ole soovitatav teha ahju ega pliidi alla tuld, sest laetud osakesed suitsus toimivad piksevardana.
  • Viibi akendest eemal. Kui asud majas, mis paikneb lagedal või mäekupli peal, siis ära viibi äikese ajal akende all.
  • Kasuta õigeid sidepidamisvahendeid. Ära räägi võrgutelefoniga, sest see võib anda elektri- või akustilise šoki. Kasuta mobiiltelefoni ja hoia aku abi kutsumiseks laetuna.
  • Ole väljudes ettevaatlik. Kui lähed tormi ajal toast õue, ole ettevaatlik, sest tugev tuul kipub uksi hingedel pahupidi keerama ja lõhkuma.
  • Teavita elektrikatkestusest ja kukkunud puudest. Kui elekter kaob, teavita sellest elektriettevõtet. Samuti anna neile teada maha langenud elektriliinidest või kukkunud puust. Kindlasti ei tohi ise minna olukorda likvideerima ega katkise liini läheduses midagi puutuda, sest võid saada eluohtliku elektrilöögi. 
  • Jälgi infokanaleid. Kuula raadiot ja uuri internetist prognoose ning käitumisjuhiseid. Tormihoiatusi näed ka ilmateenistuse koduleheküljel. Ka mobiilirakendused pakuvad võimalust reaalajas äikese ja tormi liikumist jälgida (nt Storm Radar, Lihtning Maps jne).