Torm PiritalFoto: Robin Roots
Ilm
28. september 2018, 10:39

ILMAPROGNOOS: õhtu toob uue tormihoo (3)

Riigi ilmateenistuse andmetel ei vaibu tormine ilm veel niipea. Tugevad tuulehood ulatuvad ka järgmisesse nädalasse ning öösiti võib temperatuur miinusesse langeda.

Reedel kaugeneb madalrõhkkond Venemaa põhjaaladele, kuid selle serva mööda liigub Oslo lähistelt väga aktiivne osatsüklon üle Läänemere itta ning muudab meie ilmaolud väga keeruliseks. Osatsükloni kõige tõenäolisem liikumistrajektoor on üle Saaremaa põhjaserva ja Lõuna-Eesti Venemaale. Toob vihmasaju, põhjapoolsetes maakondades võib sekka ka lörtsi tulla.

Tuuleväli on väga muutlik - kuna tsüklon on aktiivne ja liigub väga kiiresti, siis suund ja kiirus vastavalt sellele ka muutuvad kiiresti. Põhja-Eestis pöördub läänekaarest üle ida põhja, vastu hommikut tugevneb iiliti 15, looderannikul 18 m/s. Lõuna-Eesti on öö hakul leebe lõunakaare tuulega, pärast keskööd tugevneb edela- ja läänetuul puhanguti 15 m/s, siis võib üürikeseks rahuneda, aga hommikul uuesti loodetuule puhanguid 15 m/s tõsta.

Lääne-Eesti saartel tõstab tsüklon suure tõenäosusega tuule tormiks - juba täna õhtul algab edelatuule tugevnemine ning keskööks paisub 15-20, puhanguti 25 m/s, mille tõttu veetase Liivi lahes taas tõuseb. Maksimum saabub tõenäoliselt hommikul (orienteeruvalt kella 6..8 ajal), mil Pärnus võib tase tõusta taas 150 cm (EH2000) ümbrusse. Samal ajal jõuab tsüklon juba mandri kohale ning selle järel pöördub Saaremaal ja Hiiumaal tuul loodesse, on algul puhanguti ikka väga tugev, siis tõmbub veidi tagasi (pärast kella 9). Järgneva tunni-paari jooksul pöördub ka Liivi lahel tuul loodesse, õhurõhk suundub tõusule ja veetase langusel. 

Reede Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Hommikupoolikul tihedam sadu eemaldub ja loodetuule tugevamaid puhanguid on veel Eesti idapoolses osas (kuni 20 m/s). Keskpäevast alates on sajuhooge hõredamalt ja loodetuule puhanguid kuni 15 m/s, õhtuks tuul nõrgeneb veelgi. Õhutemperatuur on öösel Põhja-Eestis 3..5, rannikul kuni 9, Edela- ja Lõuna-Eestis on öö hakul kuni 13°C, kuid hommikuks langeb sealgi, päeval 7..11°C.

Laupäeval madalrõhkkonna mõju väheneb ja tõusva õhurõhu foonil on sajuhooge hõredalt. Tuul öösel nõrgeneb ning puhub loodest, päeval pöördub läände ja edelasse ning õhtupoolikul tugevneb uuesti. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, maapinnal langeb sisemaal alla 0°C, tuulele avatud rannikul on kuni 8°C, päeval 7..11°C. 

Laupäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Pühapäeval liigub uus aktiivne madalrõhkkond Norra looderannikule ja laieneb jõuliselt Läänemere äärde. Tuul paisub uuesti väga tugevaks, puhub valdavalt edelast, päeval saartel ka läänest, puhanguid sisemaal 17, rannikul kuni 23 m/s. Sadu jõuab pärast keskööd Loode-Eestisse ja laieneb siis kiiresti mandrile. Päeval sajab hoovihma. Õhutemperatuur langeb öö hakul 3..4°C-ni, Ida-Eestis pole maapinnal välistatud 0°C, saartel ja läänerannikul on kuni 11°C, päeval 9..14°C.

Pühapäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee