Foto: Pixabay.com
Ilm
4. oktoober 2018, 11:15

ILMAPROGNOOS: nädala lõpus läheb korraks soojemaks (15)

Riigi ilmateenistuse prognoosi järgi võib laupäeval ja pühapäeval temperatuur 14-15 kraadi kanti kerkida. Paraku näib see olevat ajutine soojalaine, kuna juba esmaspäeval lubab ilmateenistus taas päeval vaid kümme soojakraadi.

Neljapäeva öösel kaugeneb madalrõhkkond Venemaale ja selle järel sajab hooti vihma, sekka võib ka lörtsi tulla, sest põhjakaarest kandub meile külm õhumass. Hommikuks sajuhood harvenevad. Tuul pöördub loodesse ja põhja ning on tugev, puhanguid on sisemaal 14, saartel ja rannikul 20 m/s, hommikuks nõrgeneb. Põhjarannikul puhub kuni 25 m/s. Päeval tugevneb kõrgrõhuhari ja lühiajalisi sajuhooge võib vaid üksikuid olla. Loodetuule puhanguid on veel kuni 15 m/s, õhtul tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 2..6, rannikul kuni 8, päeval 5..8, rannikul kuni 10°C.

Ilm neljapäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Reede öö hakul kiirustab kõrgrõhuhari üle Eesti ja selle järel läheneb merelt madalrõhulohk. Öö hakul on sajuta, selgem ja rahulik. Õhutemperatuur langeb 0..+5, Ida-Eestis kuni -2°C-ni, Lääne-Eesti rannikualadel on kuni 9°C. Pärast keskööd lääne pool pilvisus tiheneb ja hommikul hakkab saartel vihma sadama. Edela- ja lõunatuul tugevneb 5-10, puhanguti 14, hommikul saartel ja läänerannikul kuni 18 m/s. Skandinaavia mäestiku ületanud madalrõhulohus tekib uus osatsüklon, mis liigub päeval Botnia lahe põhjatippu ning selle lõunaservas on meil enamasti pilves ilm ja sajab vihma. Pärastlõunal saartest alates pilvisus hõreneb ja sajuhooge on harvem. Puhub lõuna- ja edelatuul puhanguti 15, saartel ja läänerannikul 20, Soome lahe ääres kuni 25 m/s, õhtul tuul veidi nõrgeneb. Õhutemperatuur tõuseb pärastlõunaks 10..14°C-ni, Ida-Eestis on ennelõunal märksa jahedam.

Ilm reedel Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Laupäeval kaugeneb madalrõhkkond Koola poolsaare taha ja selle tuulises edelaservas ulatuvad meil edela- ja läänetuule puhangud 14, saartel ja rannikul 18 m/s. Tänastel andmetel on taevas on selgem ja ilm sajuta paraku vaid Põhja-Eestis, lõuna poole lisandub läänevoolus niiskust ja vihmahoogude võimalus on võrdlemisi suur. Õhutemperatuur on öösel 6..11, päeval 11..13, Valga- ja Võrumaal võib tõusta 15°C-ni.

Ilm laupäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Pühapäeva öösel tõmbub madalrõhkkonna serv eemale, tuul rahuneb. Mõnes kohas sajab hoovihma. Päeval läheneb Läänemere lõunavete poolt madalrõhkkond, liigub õhtuks Läti kohale ja laieneb üle Eesti. Vihmapilvede vöönd kandub enam Põhja-Eesti kohale ja lõuna pool saju võimalus väheneb. Tuul pöördub idakaarde, õhtul kirdesse ja tugevneb puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on öösel 4..9, rannikul on kuni 11°C, päeval 7..10, Lõuna-Eestis kuni 14°C.