VihmFoto: Daisy Lappard / Naisteleht
Ilm
5. oktoober 2018, 12:34

ILMAPROGNOOS: nädalavahetus tuleb soe, kuid vihmane (1)

Riigi ilmateenistuse andmetel võib nädalavahetusel õhutemperatuur kerkida lausa 16 kraadini, kuid sooja ilma rikuvad ära üle Eesti levivad vihmapilved.

Reede hommikul tekib Skandinaavia mäestiku ületanud madalrõhulohus uus osatsüklon, mis liigub päevaks Botnia lahe põhjatippu ning selle lõunaservas on meil ennelõunal pilves ilm ja sajab vihma. Pärastlõunal saartest alates pilvisus hõreneb ja sajuhooge on harvem. Puhub lõuna- ja edelatuul puhanguti 15, saartel ja läänerannikul 20, Soome lahe ääres kuni 25 m/s, pärastlõunal pöördub tuul läände. Õhtul jääb tuul tasapisi nõrgemaks. Õhutemperatuur tõuseb pärastlõunaks 11..14°C-ni, Ida-Eestis on ennelõunal paar-kolm kraadi alla 10°C.

Reede Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Laupäeval kaugeneb madalrõhkkond Koola poolsaare taha ja selle tuulises edelaservas ulatuvad meil edela- ja läänetuule puhangud 14, saartel ja rannikul kuni 17 m/s, Soome lahel õhtupoolikul on üürikeseks veel pisut tugevam, mujal tuul juba nõrgeneb. Läänevoolus lisandub niiskust. Öösel liiguvad vihmapilved üle saarte mandrile ja hommikuks laienevad Peipsi äärde. Päeval on vihmahooge sagedasti, vaid Eesti äärmises põhja- ja lõunaservas on saju võimalus väiksem. Õhutemperatuur on öösel 6..10, lõuna pool kuni 12, päeval 10..11°C-st Põhja-Eestis 13..16°C-ni Lõuna-Eestis.

Laupäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Pühapäeva öösel tõmbub madalrõhkkonna serv eemale, tuul rahuneb. Mõnes kohas sabistab veidi vihma. Õhutemperatuur on öösel 4..9, rannikul kuni 11°C. Päeval läheneb Läänemere lõunavete poolt madalrõhkkond, liigub pärastlõunaks Läti rannikule ja laieneb üle Eesti. Vihmapilvede vöönd kandub hommikul üle Hiiumaa mandri looderannikule ja ennelõunal üle kogu Põhja-Eesti. Pärastlõunaks muutub sadu laialdaseks ja tihedaks. Õhtu tuleb tugevate sajuhoogudega, Ida-Eestis võib sekka ka lörtsi tulla. Tuul pöördub idakaarde, Eesti lõunaservas lõunakaarde ja on sisemaal võrdlemisi nõrk, Põhja-Eestis ja saartel pöördub tuul kirdesse ja põhja ning paisub tugevaks, puhangud ulatuvad 18, Liivi lahel üle 20 m/s. Õhtuks pöördub tuul kõikjal põhja ja loodesse ning tugevneb ka sisealadel. Õhutemperatuur on 6..9°C, Lõuna-Eestis 10..14°C.

Pühapäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee