IPCC tutvustas 8. oktoobril Lõuna-Koreas kurvaks tegevat raportitFoto: AP/Scanpix
Maailm
8. oktoober 2018, 09:47

Avaldati muret tekitav kliimaraport, mida teadlased viimaseks hoiatuseks nimetavad (5)

See on viimane hoiatus, ütlevad teadlased, tuginedes äsja valminud valitsustevahelise kliimamuutuste nõukogu (IPCC) koostatud raportile.

Kolme aasta jooksul koostatud uuring ütleb, et planeedil Maa võib kliima soojeneda 1,5 kraadi võrra juba 2030. aastaks. Sellest allapoole jäämine nõuab valitsuste ja üksikisikute kiireid ja ulatuslikke muudatusi, lisaks on vaja tulevaste aastate jooksul teha suuri investeeringuid, vahendab BBC. 33- leheküljeline raport nendib, et kuigi tarvilikud muudatused on drastilised, pole võimaluste aken kliima soojenemise ärahoidmiseks veel sulgunud.

„Teadlased võiksid tahta kirjutada suurte tähtedega, et tegutsege kohe, idioodid, kuid nad peavad ennast väljendama numbrites ja faktides,“ sõnas Greenpeace'i liige Kaisa Kosonen.

Raportis seisab, et varasemalt arvati, et kui kliimasoojenemist suudetakse sel sajandil hoida alla kahe kraadi, tuleksime muutustega toime. Kuid enam see nii pole. Värske uuringu kohaselt piirdub planeedi eluvõimelisus vaid 1,5 kraadise temperatuuri tõusuga ning selline olukord võib saabuda juba 12 aasta jooksul. Nimetatud numbrist alla poole jäämine nõuaks kahe aastakümne jooksul suurt investeeringut ehk ligi 2,5 protsenti ülemaailmsest sisemajanduse koguproduktist. 

Ühe sammuna nähakse ette, et 2030. aastaks peab süsihappegaaside kogus langema 2010. aasta tasemega võrreldes 45%. Lisaks soovitakse 2050. aastaks 85% ülemaailmsest elektrienergiast saada taastuvatest energiaallikatest.

Kui aga inimkond ei suuda kliimasoojenemist alla 1,5 kraadi hoida, ootavad teadlaste sõnul meid mitmed olulised ja ohtlikud muudatused. Näiteks võime hüvasti jätta korallriffidega ning oodata on merepinna tõusu umbes 10 sentimeetri võrra. Viimane tähendab aga üleujutuste ohtu ligi kümnele miljonile inimesele. Samuti avaldab see märkimisväärset mõju ookeanide temperatuuridele ja happelisusele ning mitmete põllukultuuride, nagu näiteks  riisi ja maisi kasvatamisele.

„Me juba oleme ohutsoonis kraadise kliimamuutusega,“ ütles Kosonen. „Mõlemad poolused sulavad kiiresti. Iidsed puud, mis on kestnud sadu aastaid, surevad äkki. Ning suvi mida kogesime - põhimõtteliselt, terve maailm põles,“ sõnas rahvusvahelise keskkonnakaitseorganisatsioon liige.