KODUSES MILJÖÖS: Spartak-Murril on alles küll vaid kolm käppa, kuid elujõud hakkab tal tasapisi tagasi tulema.Foto: erakogu
Eesti uudised
9. november 2018, 20:50

Ränkade haavadega leitud koer võis pihta saada jahimehe juhuslikust kuulist, kuid välistatud ei ole ka meelega tulistamine

IMELINE TERVENEMINE: Läbilastud jalgadega Spartak on juba kodusel ravil!

24. oktoobril leidis tähelepanelik külapeni Elva vallas Mäeselja külas ühest metsatukast verise ja kuulihaavadega šokist väriseva suguvenna. Esmane versioon oli, et puu külge seotud koera elu kallale võis kippuda ta enda käpardist peremees, kuid nii see siiski ei olnud.

Tartu koduta loomade varjupaigas Spartakiks ristitud koeral tuli loomakliinikus üks jalg amputeerida ning koera elunatuke rippus teise käpa küljes. Kahe jalaga koerast poleks enam elulooma olnud.

Kas jahimehe või loomavihkaja kuul?

Täpsuse huvides olgu öeldud, et isase, väiksemat hundikoera meenutava Spartaki tegelik nimi on maalähedane Murri. Kuigi lootus koera paranemisele oli väike, paraneb ta praegu juba oma Puhja aleviku külje all asuvas kodus, eaka peremehe ja perenaise hella käe all.

HAAVATUD JA SEGADUSES: Spartak-Murrile anti vähe elulootust, aga loom osutus visa hingega võitlejaks. Foto: erakogu

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Mariken Arro ütles Õhtulehele, et ühe versioonina uuritakse, kas sügisese aktiivse jahihooaja tõttu võis tegu olla jahiõnnetusega ning seega polnud kellelgi pahatahtlikku kavatsust koerale viga teha. „Samal ajal ei ole välistatud versioon, et keegi tulistas koera teadlikult,“ lisab ta. Arro sõnul ei ole siiski õige esialgu levinud väide, et koer oli puu külge seotud. „Koer oli paar päeva varem omaniku käest jalutades lahti pääsenud ja tema jalutusrihm oli takerdunud võsastikku,“ selgitab ta.

Üks Puhja elanik kinnitas Õhtulehele, et ka tema nägi seda koera tulistamispäeval tema kodu juures ringi jooksmas.

Mäeselja külas elav vanem mees ütles Õhtulehe infoküsimise peale lausa ägestudes, et kõik hulkuvad koerad ja kassid kuuluvad hävitamisele. „Ma ütlen teile veel kord, kõik hulkuvad koerad ja kassid kuuluvad hävitamisele,“ teatas koera kodust mõne kilomeetri kaugusel elav mees.

Palus tänuks üks suur auh edasi öelda

Nüüd siis paraku kolme jalaga Murril läheb kodus juba täitsa hästi ja Tartu koduta loomade varjupaiga kodulehekülje andmetel palus ta kõigile tema operatsioonile kaasaaitajatele tervitused ja suure aitähi edasi öelda!

„Ka meie täname kõiki häid inimesi, kes toetasid tema ravi. Ainuüksi üks operatsioon maksis üle 1800 euro. Koera omanikud on eakad inimesed, kuid nad tegid oma pensionist koera ravikontole püsimakse. Koera peremehe tervis pole kiita, aga tema perenaine üritab juhtunu kohta infot otsida,“ räägib varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar.

Politseile ei ole seni kahjuks laekunud ühtegi vihjet juhtunu asjaolude ega teo võimaliku toimepanija kohta. Seega on kõik vihjed praegugi oodatud. Juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust looma julma kohtlemise paragrahvi alusel. Juba kohevaks tagasi läinud karvaga Spartak-Murri vaatab pererahva tehtud fotolt vastu, eneseravimist ära hoidev lehter pea ümber. Mis seal siis ikka, kolm jalga all, keskealine koer, pool elu ju veel ees.