Hunt. Foto on illustratiivne.Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti uudised
19. november 2018, 13:55

Keskkonnaamet plaanib Põlvamaal 40 lammast murdnud huntide küttimiseks väljastada kolm luba (1)

Möödunud nädalal ilmnes, et Põlvamaal on hundid lühikese aja jooksul murdnud 40 lammast. Rünnakutest ajendatult loodab Keskkonnaamet allkirjastada loa kolme hundi küttimiseks lähipäevil.

Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader toob välja, et tänaseks on Põlvamaal hundid rünnanud lambaid 5 korda, neist kahel korral Suurmetsa külas. "Rünnakute käigus on Põlvamaal hukkunud 46 ja haavatud 7 lammast (neist 38 hukkus ja 2 haavati Suurmetsal)," sõnab ta.

"Lisaks Suurmetsa külale on septembris murtud lambaid lähedal asuvas Kooskora külas Põlva vallas. Aprillis ja juunis oli paar murdmisjuhtumit ka Lääne-Põlvamaal Piigaste ja Puugi külades Kanepi vallas," loetleb Ader.

"Tartu-Põlva ohjamisalale, kuhu jääb ka Kauksi jahipiirkond koos Suurmetsa külaga, on limiidi esimese osana plaanis eraldada küttimismaht 3 hundi küttimiseks. Käskkirja eelnõu on Keskkonnaametil menetluses ning saab loodetavasti allkirja lähipäevil," kommenteerib ta.

Keskkonnaagentuuri elusloodise osakonna spetsialisti ja hundieksperdi Marko Kübarsepa sõnul saab anda Põlvamaal elavate huntide arvule täpsema hinnangu pärast lume tulekut. "Meile teadaolevalt toimetab tänavusel aastal kõnesolevas piirkonnas aga 7-pealine hundikari. Midagi eriskummalist selles muidugi ei ole, sest hundid on seal lähiümbruse maastikes pidevalt elanud ja seda ilma suuremat kahju tekitamata," kommenteerib ta.

Keskkonnaameti andmetel on Eesti metsades elavad hundid 2018. aastal praeguseks murdnud 638 ja vigastanud 170 lammast. "Huntide tekitatud kahjustusi on võrreldes 2017. aastaga siiski fikseeritud vähem – mullu murti 919 ja haavati 268 lammast," ütleb Sille Ader ja lisab, et kõige rohkem on huntide tekitatud kahjustusi olnud seni Saaremaal, Lümanda ja Üru jahipiirkondade maa-alal ning Läänemaal, Riguldi jahipiirkonnas.