Suurt lumesadu nädalavahetuseks küll ei luba, see-eest aga külmakraade ja tuultFoto: Martin Ahven
Ilm
29. november 2018, 09:00

ILMAPROGNOOS: nädalavahetusel kisub tormiseks

Riigi ilmateenistuse andmetel kisub ilm lähipäevadel üsna tormiseks. Lisaks külmakraadidele kimbutab meid tugev tuul. Praegu on kogu Eestile antud esimese taseme hoiatus, mis tähendab, ilm võib teatud olukordades olla ohtlik.

Neljapäeval taganeb kõrgrõhkkond aeglaselt ida-kagu poole, kuid selle loodeserv hoiab meie ilma ikka sajuta. Atlandilt jõuab madalrõhkkondade tandemist üks Norra ja teine Põhjamerele ning avaldavad üheskoos jõulist survet Läänemere ümbrusele. Vastasseisu tõttu tõuseb edela- ja lõunatuul Läänemerelt alates väga tugevaks, päeval on puhanguid merel kuni 25, meie rannikualadel õhtu poole ka üle 20, sisemaal 15 m/s. Taevas on laialdaselt selge ja õhutemperatuur langeb sisemaal -5..-10°C-ni, lõunakaare tuulele avatud rannikul jääb 0°C ümbrusse, päeval on -1°C-st Eesti lääneservas -5..-7°C-ni Kesk- ja Ida-Eestis.

Neljapäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Reedel püsib terav vastasseis Venemaad katva kõrgrõhkkonna ja lääne pool aktiivsena püsiva madalrõhkkonna vahel. Edela- ja lõunatuul on väga vali, sisemaal võib puhanguid üle 15 olla, meie rannikuvetes kuni 23 m/s ning vastu Läänemerd 25 m/s. Pilvi on öösel enam, aga olulist sadu neist ei tule, päev on selgema taevaga ja kuiv. Õhutemperatuur on öösel Lääne-Eestis -2..+1, ida pool -3..-7, päeval Lääne-Eestis -1..+2, Kesk- ja Ida-Eestis -1..-3°C.

Reede Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Laupäeva öösel püsib kahe rõhkkonna pingeline vastasseis ning lõuna- ja kagutuul ikka väga tugev. Päeval kaldub kahe rõhuala vastasseis pisut enam kõrgrõhkkonna kasuks ning tuul annab pisitasa veidi järele. Öö on selgem, hommik ja päev nii Eesti lääne- kui idaservas pilverünkadega, aga olulise sajuta. Õhutemperatuur on öösel -5..-10, meremõjuga rannikul -1..-3, päeval saartel ja läänerannikul 0..-3, sisemaal -4..-7°C.

Laupäev Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Pühapäeval jõuab Taani väinade lähistele uus madalrõhkkond ja hoiab vastasseisus idapoolse kõrgrõhkkonnaga tuulevälja pingelisena, aga tormi enam ei tee, puhanguid on 15, päeval mere ääres pisut enam. Laialdaselt niiskust ei lisandu, vaid saartel ja looderannikul võib nõrka lörtsi või vihma sadada. Õhutemperatuur on öösel saartel ja läänerannikul -2..+1, sisemaal -5..-11, päeval saartel ja läänerannikul 0..+2, mandri sisealadel -2..-7°C.