Tallinna loomade varjupaiga endine töötaja avaldas varjupaigast pildimaterjali, mis paljastab ebasanitaarsed tingimused varjupaiga ruumides.Foto: twitter.com/EluNimel/
Loomad
5. detsember 2018, 18:14

KOHUTAVAD KAADRID! Endine Tallinna loomade varjupaiga töötaja avaldas pildimaterjali, mis paljastab närused tingimused varjupaigas (85)

Kolmapäeval tekkis Twitterisse konto, kus jagati kaadreid Tallinna loomade varjupaigast, kus on näha varjupaiga tagatubades valitsevaid ebasanitaarseid tingimusi. 

Piltidelt on näha loomade puurides laiutavaid prügihunnikuid, pesemata loomade transpordipuure ja liivakastide hunnikuid, kassi transpordipuuri, milles asetsev toidukauss on kaetud vakladega, kasside surnukehi, ühe anuma põhjas hulbib surnud näriline. Tallinna loomade varjupaiga juhataja Eve Tobias tunnistab, et pildid on tõepoolest nende varjupaigas tehtud, väidetavalt varjupaiga endise töötaja poolt.

"Pildid on varjupaigas viimase poole aasta jooksul tehtud, vähemalt mingi osa neist. Koeraboksides oli suvel ühel nädalavahetusel prügi, kui prügiauto jättis käimata ja varesed nokkisid prügikotid katki. Esmaspäeval koristasime ära, aga meie endine töötaja Jelena jõudis vahepeal pildistada. Sama on pesuruumis olevate pesemata puuride-liivakastidega, teised hooldajad pesevad kaste, Jelena pildistas ainult enda jäetud hunnikut. Söögikausi ja puuri kohta ei oska öelda, kus ja millal need pildid tehtud on, aga ilmselgelt on see taas selle pildistava hooldaja tegemata töö. Tema komme oli igale poole majja panna toidukausse kassidele, kes lae peale on põgenenud. Läbi aegade on tõesti juhtunud, et nii mõnigi kass sureb ja hommikul leitakse ta puurist. Kassitoas juhtub seda haruharva, mina tean ainult üht juhtumit. Nii mõnigi pilt võib olla korjusest, kelle oleme tänavalt koristanud. Praegu on tööl hooldajad, kes koristavad enda järelt ja loodan, et sellist pilti ei ole kellelgi võimalik enam teha. Samas suudavad loomad vahel ühe öö jooksul oma puurid või toad piisavalt segamini ajada ja ideaalset puhtust on raske tagada," selgitab Tobias piltidel nähtavat. 

Varjupaiga endine töötaja avaldas ka video, millest on näha surnud närilist anuma põhjas hulpimas. "Hooldajad on tööl ainult päeval, kogu aeg ei korista keegi, ööga tekibki igasuguseid asju. Rotte on siin tõesti, neid on terve linn täis. Üks kukkus tõesti desotünni, aga kuidas me seda vältida saaksime? Ka linnaruumis on vahel surnud rotid," põhjendab Tobias videos nähtut.

Tobiase sõnul on olukord varjupaigas nüüd paranenud ning probleem ei ole selles, et varjupaigas ei ole piisavalt töökäsi, kes puhtuse ja loomade heaolu saaks tagada. "Tegelikult praeguste töötajatega ei ole enam nii probleemi. Ikka vahel juhtub, et keegi jääb haigeks ja on inimeste puudus ja siis on halvemini, aga muidu ei ole väga hullusti," kinnitab ta.

Pildimaterjali avaldanud endine töötaja teeb tahtlikku laimukampaaniat?

Kompromiteeriv materjal on hämmastusse ajanud ka teised loomakaitsjad ja päästjad, kes vabatahtlikult kodutute loomade päästmisega tegelevad.

Paljassaare varjupaik on alates 2016. aastast olnud Tallinna linna lepinguline partner kodutute loomadega tegelemiseks. 2016. aasta suvel Paljassaare teele valminud uhke varjupaigakompleksi üle olid paljud loomasõbrad õnnelikud, kuna Tallinna endise lepingulise partneriga, Tallinna loomade hoiupaigaga, ei olnud ei loomakaitsjad ega loomaomanikud rahul.

Loomakaitseorganisatsioonide sõnul laekus nendele hulganisti kaebusi loomaomanikelt, kelle sõnul rikutakse Tallinna loomade hoiupaigas loomakaitseseadust: seal eutaneeritakse ennetähtaegselt ja massiliselt loomi, väärkoheldakse loomi, pakutakse valeravi või jäetakse sootuks ravita. 

Loomakaitsjate seas levib arusaam, et Tallinna loomade varjupaiga pildimaterjali avaldamise taga peitub hoopiski laimukampaania ning pildid avaldanud varjupaiga endine töötaja on seotud Tallinna loomade hoiupaigaga.

"Seda ma hästi ei usu, ta töötas üle aasta meil. Aga võimatu ei ole miski," vastab teooriale Tobias. "Ma tegelikult aiman, kes lisaks meie kahele endisele töötajale selle taga on ja seos hoiupaigaga on täitsa olemas," lisab ta.

Tobiase sõnul ei ole praegu ohtu, et Tallinna loomade varjupaik kinni pandaks või sealt loomad ära viidaks. "Ei usu, sest tegelikult võib ju VTA (Veterinaar- ja toiduamet - toim.) tulla meid kontrollima, nad on siin ka käinud, küll mitte kontrollimas, aga külas. Lihtsalt niisama ei saa keegi loomi ära viia," kinnitab ta.

Varjupaiga vabatahtlik: kinnitan, et piltidel nähtu ei peegelda reaalsust

Varjupaiga vabatahtliku Liisa Tootsi sõnul ei peegelda pildimaterjal tegelikku olukorda, mis varjupaigas valitseb."Kommentaariumis muidugi kõikidel hea rääkida ja hinnaguid anda, eriti neil, kes tegelikult pole varjupaigas ise käinud. Vaatasin ise ka neid pilte ja paratamatu on see, et kui sul on hooldajad kahes vahetuses ja selle aja sees peavad nad käima ka väljakutsetel ning tooma erinevas seisus loomi, siis on ainult loomulik, et kui sinu hoole all olevad loomad võivad pissida ja kakada puuri. Ja kui nüüd öelda, et palgaku rohkem inimesi, siis tasub mõelda, et iga asustuse ja ettevõtte eelarve pole kummist ning palgata saab ainult nii palju," nendib ta.
 
"Need pildid on tehtud ju varjupaiga hoones, kuhu külalisi ei lasta, kus käivad ainult hooldajad, kelle töö on karantiinid ja boksid puhtana hoida. Ehk see on tõesti ühe või kahe töötaja töö, kes pole ise tundnud huvi loomade heaolu vastu ja kes nüüd laimavad. Ja pildistada üles pesujärjekorras olevate kasside puure ja kaltse...oeh. Inimeste rumalusel pole ikka piire. Ma küll ei väida, et loomade varjupaigas saab olla 24/7 laitmatu puhtus. Tegemist on loomadega siiski. Enamik kasse, kes varjupaikadesse lähevad, ei ole üldse heas seisus. Nende nahk on halb ja nende karv on olematu, silmades on mäda ja kõrvad on katki. Luud on murtud, kuna nad on jäänud auto alla. Ja nüüd panna üles pilte nendest ja öelda, et sellised loomad siis varjupaigas? Jällegi seesama rumalus, mille peale ka mängitakse. Neid loomi hakatakse seal ravima ja puhastama, see on protsess ning midagi ei juhtu üleöö. Kuna varjupaik töötab just selle nimel, et loomi aidata, siis väide, et jäetakse ravita, on ka laim," ütleb ta.
 
"Minul on ainult head kogemused selle varjupaigaga ning käin abis seal paar korda kuus ja ma saan 200% kinnitada, et see pole reaalsus, mida see endine töötaja väidab, vaid see on suur kampaania. Jah, pildid on tehtud ja näitavad olukordi, mida on raske vaadata, kuid kontekstist välja võetud mustade puuride pildid, laokoristuse tagajärjel tekkinud hunnikutest või kõhuhaigusega kassipuuri ülesvõte on alatu."

Õhtuleht pöördus olukorra kohta kommentaari saamiseks ka Tallinna linnavalitsuse poole.

NB! Pildimaterjal võib olla häiriv!