Isane ida-tasandikugorilla.Foto: Gerard Lacz/REX
Ilm
29. detsember 2018, 09:12

Suurimate inimahvide tervis on 100 aastaga halvenenud (7)

Uppsala ülikooli ja Rootsi loodusmuuseumi teadlased võrdlesid museaalina hoitavate idagorillade genoomi praeguste isendite omaga ning leidsid, et ühe alamliigi, ida-tasandikugorilla geneetiline mitmekesisus on sajandiga langenud ning juurde on tulnud kahjulikke geenimutatsioone.

Idagorilla on kogukaim inimahv, ohustatud liigi esindajaid on järel alla 5000.

1910.‒1962. aastast pärinevatelt muuseuminäidistelt võetud DNA-proovid aitasid tuvastada, et ida-tasandikugorillade arvukuse kiire vähenemine ja sugulussigimine on muutnud viimase nelja-viie põlve jooksul sagedamaks mitu mutatsiooni, mis mõjutavad vastuvõtlikkust haigustele ja isasloomade viljakust ning põhjustavad kokkukasvanud varbaid.

Ajakirjas Current Biology avaldatud uurimuse üks autoreid Love Dalén ütleb, et üksnes Kongo DV-s elutseva alamliigi populatsiooni langusele tuleb kiirelt piir panna.

Teise alamliigi, ida-mägigorilla genoomis teadlased olulist muutust ei avastanud. Geneetiline elujõulisus võib tuleneda sellest, et mägigorillad on olnud haruldased tuhandeid aastaid ning looduslik valik jõudis kahjulikud mutatsioonid kõrvaldada, enne kui populatsioon 20. sajandil salaküttimise ja elupaikade hävimise tõttu langema hakkas.