Tormine meri. Foto on illustratiivne.Foto: Robin Roots
Ilm
3. jaanuar 2019, 08:17

Hea lugeja, jaga pilte ja ilmastikukirjeldusi aadressil [email protected]!

BLOGI | Läänemerd räsiva tormi tõttu on elektrita endiselt üle tuhande majapidamise, püsib esimese taseme tormihoiatus (34)

Aapeliks ristitud tormi tuuled räsivad Soomet, Rootsit ja Eestit ning elektrita on tuhandeid majapidamisi ning tugevad tuuleiilid on tekitanud hulgaliselt pahandusi ning häirinud lennu- ja praamiliiklust.  Värskeid tormiuudiseid loe Õhtulehe blogist! 

Kolmapäeval kella kaheksa ajal hommikul oli Eestis elektrita ligi 6800 majapidamist. Enim oli elektriühendusega probleeme Hiiumaal, Saaremaal ja Harjumaal. Veidi enne kella 11 oli elektrita majapidamiste arv tõusnud 9445ni, kell 12.50 oli see arv langenud 6091 peale. 

Rohuküla-Heltermaa liinil on laevaliiklus teadmata ajaks peatunud. Virtsu-Kuivastu liinil toimuvad reisid graafiku järgi.

Tugev tuul on tekitanud suure segaduse ka lennuliikluses. 

Foto: Ekraanitõmmis

Ilmateenistuse prognoosi jägi lakkab lumesadu ööl vastu neljapäeva, kuid ilm on öösel jätkuvalt tormine, päeva peale jääb tuul tasapisi nõrgemaks. Õhutemperatuur langeb öösel -3 kuni -8 kraadini ja oluliselt päeva jooksul ei tõuse.

Soomes sündisid tuule- ja lainerekordid

Ööl vastu kolmapäeva mõõdeti Soomes sealse meteoroloogiaajaloo tugevaim tuul: Ahvenamaal asuv Märketi ilmajaam tuvastas, et tuule keskmiseks kiiruseks oli 32,5, puhanguti 41,6 meetrit sekundis, vahendab YLE.

Rekordi püstitasid ka Botnia lahe lained: need olid 7,9 meetrit kõrged. Kõrgeimaid lained lahes on seni küündinud 6,5 meetrini.

Tuule kiirus andis orkaani mõõdu välja ka Mustasaares, Maalahtis ja Kalajokis, kuid Soome ilmateenistuse andmetel on ilm ohtlik mujalgi. Ametlikult on toas püsida palutud siiski vaid Ahvenamaa elanikel.

Orkaaniks loetakse Soome ilmateenistuse sõnul seda, kui tuule kiiruseks on 33 meetrit sekundis.

Soomes öösel mõõdetud tugevaimad tuuled:

Lumi, tuul ja madalad temperatuurid on muutnud liiklusolud väga halvaks üle Soome. Samuti on äärmuslikud ilmastikuolud mõjutanud elektrilevi: varahommikul kirjutati, et pimeduses on 70 000 kuni 80 000 majapidamist. Veidi enne kella üheksat näitas Soome elektrikatkestusi kajastav lehekülg, et elektrita majapidamisi oli üle 90 000.

Rootsis soovitatakse toas püsida

Tugeva tuule eest hoiatatakse ka rootslasi. Sealne ilmateenistus andis Stockholmi ja Uppsala piirkonnale teise astme hoiatuse. 

Rootsi idarannikul paiknevas Upplandi maakonnas mõõdeti tuule maksimaalseks kiiruseks 38,5 meetrit sekundis. 

Nagu Soomes, on Rootsiski paljud majapidamised ilma elektrita: kell neli öösel ulatus elektrita majapidamiste arv 100 000-ni.

Rootsi maanteeamet palub inimestel püsida toas. Eelkõige soovitatakse seda teha riigi lõuna- ja idaosas.

Taanis jällegi on tugevate tuulte tõttu suletud liikluseks mitmed suuremad sillad.

Siin on päästeametilt mõned olulised soovitused, kuidas tormi ajal käituda:

  • Korja õuest kokku kerged esemed ja lahtine mööbel.
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži.
  • Püsi siseruumides.
  • Arvesta võimalike elektrikatkestustega.
  • Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, vali sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puudega.
  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Eesti Energiat numbril 1343 ja Häirekeskust numbril 112.
  • Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.
Teele kukkunud puu seiskas Narva maanteel liikluse Video: Lugeja video
10:14

10:10

Läänemaal pea 40 kutset

Lääne päästekeskuse andmetel said sealsed päästjad ööpäeva jooksul kokku 39 tormiga seotud kutset, seisab pressile edastatud teates. Enim vajati abi Saaremaal ja Läänemaal - kummaski 11 korral. Hiiumaal reageeriti seitsmele sündmusele. Üks abipalve tuli Ruhnu saarelt.

 Enamasti tuli päästjatel eemaldada teedele kukkunud ja liiklust ohustavaid või elektriliinidele vajunud murdunud puid. Voolu all olevate puude puhul märgistasid või valvasid päästjad ohuala. Puu ning rikke kõrvaldamine jäi aga elektrikute ülesandeks.

09:00

Põhja-Eestis 56 tuulega seotud kutset

Kolmapäeval reageerisid Põhja päästekeskuse päästjad 56 korral tugevast tuulest tekitatud kahjudega seotud väljakutsetele, mis olid suuresti seotud teele või elektriliinidele langenud puudega. Enamikel juhtudel takistasid need ka liiklust. Lisaks said päästjad väljakutseid ka seoses ohtlike reklaamtahvlite või liiklusmärkidega, lahtiste ja rippuvate katustega, langenud postide ning katuse küljest lahti tulnud satelliittaldrikutega.

Viimane tormist põhjustatud sündmusele väljasõit leidis neljapäeva õhtul kell 22.09. Põhja päästekeskusele ühtegi teadet vigastada saanud inimeste kohta ei ole.

Info edastas Põhja päästekeskus pressiteatena.

07:33

Varahommikul on teekatted põhi- ja suurematel tugiteedel sõidujälgedes valdavalt soolamärjad või soolaniisked, teatab maanteeamet.

Sõidujälgede vahel on teed pea kõikjal lumised. Teedel on tuisuvaale. Lumesadu on hommikuks enamjaolt lõppenud, kohati sajab veel vaid Kagu-Eestis, kuid pinnatuisku on kõikjal. Teedel tuleb arvestada talviste oludega.

Ilmaprognoosi kohaselt tuleb täna valdavalt sajuta tuuline ja külm ilm. Lääne-Eestis on taevas selge, Ida-Eestis on pilvisem ning võib tulla üksikuid lumehoogusid. Põhjatuul püsib tugev ning jätkub pinnatuisk. Õhutemperatuur jääb -4..-8°C vahemikku. Teeolud püsivad talvised.

Meeldetuletuseks sõidukijuhtidele: hea veokijuht, puhasta enne sõidu alustamist veoki ja haagise katus lumest ja jääst, et jäätükke, mis võivad inimeste elu ohtu seada, ei kukuks teele või teistele sõidukitele.

07:15

Kui kolmapäeval oli saarte ja mandri vahelise ühendusega probleeme, teatab TS laevad, et neljapäeval on ühendus taastatud. TS Laevade Facebookilehelt koorub välja, et eile tormilõksu jäänud inimestele pakuti öömaja, tekke ja patju. Niisamuti kostitati kliente supiga.

07:11

Neljapäeva hommikuse seisuga on elektrita pea 1300 majapidamist. Enim on elektriühendusega probleeme Saaremaal.

21:13

Kell 21 oli rikkelisi katkestusi Elektrilevi andmetel veel 6348. Kõige enam on mõjutatud Saare- ja Hiiumaa, mandrilt Harju- ja Lääne-Virumaa majapidamised.

21:10

Lääne-Virumaal sõitis liinibuss 49 inimesega teelt välja. Õnneks keegi avariis viga ei saanud. Loe pikemalt siit!

19:57

Tugeva tuule tõttu on Rohuküla-Heltermaa liinil tühistatud väljumine kell 22.00 Rohukülast. Ilmaprognoosile tuginedes alustatakse reisidega Rohuküla-Heltermaa liinil 3. jaanuaril kell 6.30 mõlemast sadamast, teatas TS Laevad Facebookis. Virtsu-Kuivastu liinil toimuvad reisid graafiku järgi.

17:36

Tormi tõttu on tühistatud paljud rahvusvahelised lennud. Tallinnasse jäid saabumata lennud Kopenhaagenist, Berliinist, Stockholmist ja Peterburist. Ülejäänud lennud hilinevad 10–40 minutit.

17:00

Viimsi vallas on hetke seisuga tormi tõttu erinevates kohtades alla kukkunud ligi 25 puud, samuti on ümber kukkunud rajatisi. 

Suurimad kahjud on Haabneemes Rannakuuse teel, kus puud langesid õhuliinidele ja hoonele. 

Vallavalitsuse ehitus- ja kommunaalosakond jätkab kahjude likvideerimisega. 

16:58
Lumememm (ZUMA/Scanpix)

Jaanuari esimeses kolmandikus on Eesti ilm väga muutlik. Talvisemaks muutub ilm alates 10. jaanuarist, kuid suuri külmakraade see ei too. Kuu lõpus on aga taas sula oodata, selgub ilmateenistuse värskest kuuprognoosist.

Loe pikemalt SIIT!

16:41

Järjekordne lend maandus halva ilma tõttu Tallinna asemel hoopis Riias. Berliini lend oleks pidanud ajakava järgi maanduma Tallinnas kell 16. 

16:32
(Robin Roots)
16:21

Kuidas käituda, kui elekter läheb ära?

- Kontrollige, kas lambipirn põles läbi või olete lihtsalt unustanud valgustuse sisse lülitada. Vaadake ka teistesse tubadesse ja ruumidesse ning tehke kindlaks, kas elekter kadus tervest korterist või majast.

- NB! Kui mõnest elektriseadmest (juhtmest, pistikust, lülitist) levib suitsu või ebatavalist lõhna ja te ei saa iseennast ohtu seadmata rikkiläinud seadet välja lülitada või juhet seinakontaktist eemaldada, helistage kohe 112 ja kustuge päästeamet.

- Tuletage meelde, kas olete saanud meilt plaanilise katkestuse teate. Kontrollige ka oma mobiiltelefoni – võimalik, et oleme rikkest juba teadlikud ja jõudnud teile saata rikkest teavitava SMS-i.

- Vaadake elektriarvestit ja veenduge, et arvesti tabloo töötab ning kõik kaitsmed on sisse lülitatud. Kui elektrit pole terves majas, te pole saanud plaanilise katkestuse teadet või rikke-SMSi ning kaitsmed on sisse lülitatud, kuid sellest hoolimata elektriarvesti tabloo ei tööta – alles siis helistage rikketelefonile 1343 (24h, tasuta).

16:18

Kell 16.05 seisuga on Eestis endiselt elektrita 5569 majapidamist. 

Enim katkestusi on Harjumaal ja Saaremaal.

Elektrikatkestused kell 16.05 (Elekttilevi)
16:02

Teeolud on talvised ning teedel on tõsine libeduse oht!

Täna pärastlõunal on teekatted põhi- ja suurematel tugimaanteedel valdavalt lumesegused, soolamärjad või soolaniisked. Mandri-Eestis puhub põhjatuul kiirusega 10-15 m/s, puhanguti kuni 15-20 m/s. Rannikualadel võivad tuuleiilid ulatuda kuni 27 m/s. Sõiduteed on lumised ning teedel tuiskab.

Ilmaprognoosi kohaselt püsib täna õhtul ja öösel pilves ilm ning õhutemperatuurid langevad kuni -8 kraadini. Õhtul võib sadada lund ning tuisata. Mandri-Eestis võib põhjatuul öö jooksul mõnevõrra langeda, kuid ulatub endiselt puhanguti kuni 17 m/s. Ranniku aladel võivad tuuleiilid puhuda kuni 25 m/s. Öösel võib mitmel pool esineda vähest lund ning tuisata.

Maanteeamet palub liiklejatel liigelda ettevaatlikult, varuda aega ning arvestada talviste tee- ja ilmastikuoludega!

Meeldetuletuseks sõidukijuhtidele liiklemisel talvistes teeoludes:

Libeduse oht on kõige suurem sildadel, viaduktidel, metsavahelistel teelõikudel, ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel, bussipeatuste läheduses, raudteeülesõitudel jm. Neis kohtades toimub rohkem pidurdamisi ja kiirendamisi ning lumi ja jää lihvitakse kiiremini libedaks.

15:57

15:51

Taanis Suur-Beldi sillal täna hommikul toimunud rongiõnnetuses hukkus vähemalt kuus ja sai vigastada 16 inimest. 

Loe pikemalt SIIT!

 
15:47
Loe rohkem