Video: Martin Ahven
Loomad
2. jaanuar 2019, 15:48

ÕL VIDEO JA FOTOD | Kuidas algas aasta loomade varjupaigas? (4)

Aasta algust tähistava saluudi tagajärg on eriti märgatav Facebookis:  koeraomanikud otsivad pisarsilmil taga oma neljajalgseid sõpru, kes on uusaastaööl kodust minema jooksnud. Tallinna loomade varjupaigas algas aasta aga võrdlemisi vaikselt. Põhjus lihtne – valdav osa koerapüüdjate kinni nabitud lemmikuid on nõuetekoheselt kiibistatud, mistõttu on õnnestunud nad juba omanikele üle anda.

Aasta esimene kolmapäev algas Paljassaares asuvas Tallinna loomade varjupaigas tavapärases rütmis ja neljajalgse klientuuri populatsioon ei ole viimase paari päeva jooksul hüppeliselt kasvanud. Varjupaiga juhataja Eve Tobias märgib, et ka tema jaoks on vaikus mõnevõrra üllatav, arvestades, et sotsiaalmeedia on täis kuulutusi kadunud loomade kohta.

Tobiase sõnul on aasta alguses olnud küll tavapärasest rohkem väljakutseid, aga õnneks on enamik koeraomanikke oma neljajalgsed sõbrad ilusti ära kiibistada lasknud ja peremehe üles leidmine on koerapüüdja jaoks olnud lihtne.

Facebooki kogukonnas „Eesti koerainimesed“ on tekkinud emotsionaalne diskussioon teemal: kes on süüdi, kui koer uusaastaööl minema jookseb. Kui paljude loomasõprade meelest peaks ilutulestike müüki piirama, siis on ka neid, kelle meelest on koeraomanikud lihtsalt hooletud.

„Lööge mind nüüd risti või põletage tuleriidal, aga ma ei saa aru, kuidas teil koerad jooksu panevad aastavahetusel. Ma ausalt ei saa aru. Kui on teada, et selline asi tulekul, siis võiks ju natuke vaeva näha sellega, et pereliige ikkagi kodus püsiks. Teate et loom kardab – rahustid on olemas. Mingid kinnised ruumid, kus koeraga koos olla, et ta sähvatusi ei näeks,“ avaldab „Eesti koerainimeste“ grupis arvamust Mariliis.

Mariliisile vastavad paljud, et probleem pole niivõrd vana-aastaõhtu kui terve pühadeperiood, mistõttu on väga raske kogu aeg koeral silma peal hoida. Tihtipeale paugutatakse ju ka keset päeva, kui peremees on tööl ja koer üksinda. „Meie kolmekuune õnneks magas rahulikult, aga paugutamine hakkas pihta juba oktoobrist ja kestab siiani. Kas siis peaks nii mitu kuud koera kuskil kinnises ruumis kinni hoidma?“ küsib Sandra.

Koeratreener Maarja Tuga sõnab, et koer kardab pauku, kui peremees on loomale kutsikana andnud märku, et vali heli on midagi sellist, mida tuleks karta. „Kui kutsikas on väike ja kusagil käib mõni vali kärgatus, siis omanik jookseb koera lohutama, mistõttu arvab loom, et juhtus midagi halba. Ja sealt tekib kartus igasuguse valju heli vastu,“ selgitab Tuga. Koeratreeneri sõnul tuleks oma lemmikule juba varajases nooruses selgeks teha, et valjud paugud ei tee talle liiga ja karta ei tohiks. „Mul on kaks koera, kellega koos olen käinud rakette laskmas,“ ütleb ta, et hästi õpetatud koertega muret ei ole.

Tuga sõnul on võimalik koera hirme välja treenida ka hilisemas vanuses, ent kõik oleneb sellest, miline on looma esimene kokkupuude valju heliga. Kui koeral on väga sügavale mällu talletunud, et äikest või ilutulestikku tuleb karta, siis võib hirmu välja treenimine võtta üpris kaua aega.