Jääkaru Nord oli vapper ja rahuliku loomuga.Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
8. jaanuar 2019, 15:49

RASKE OTSUS: Tallinna loomaaed pani jääkaru Nordi magama (56)

Tallinna loomaaed pani teisipäeval magama isase jääkaru Nordi, kuna tema vasaku käpa kroonilist haavandit ei õnnestunud kahjuks ravida.

Tallinna loomaaed jääb 17aastast Nordi meenutama kui vaprat ja rahuliku loomuga jääkaru. Otsus Nord magama panna oli loomaaia teatel väga raske. Ent lootus jääkaru tervise paranemisele asendus detsembri keskel tõdemusega, et tema haige käpa seisund on halvenenud.

„Kevadel, kui meil õnnestus Nord uude polaariumisse viia, vaatasime üle tema raviplaani. Selle kiitsid heaks Euroopa ja Ameerika rahvusvahelise jääkarude paljundusprogrammi veterinaarnõunik, Eesti Maaülikooli veterinaarid ning Viini ja Rotterdami loomaaedade spetsialistid. Vaatamata nõunike hoiatustele, et ka see ainuke võimalik ravi võib osutuda mitteedukaks, olime juulis optimistlikud ja lootsime, et haav hakkab paranema. Seda paraku ei juhtunud,“ tõdeb loomaaia direktor Tiit Maran.

„Kaalusime erinevaid võimalusi ja konsulteerisime uuesti jääkaru murettekitava olukorra osas Euroopa Ohustatud Liikide paljundusprogrammi (EEP) ja Ameerika jääkarude paljundusprogrammi jääkarude veterinaarnõuniku Jonathan Cracknelliga, jääkarude EEP loomakasvatusnõuniku Douglas Richardsoniga ja Yorkshire’i loomapargi jääkarude treeneri Kim Wilkinsiga,“ jätkab Maran. „Rahvusvaheliste ekspertide ühine hinnang oli, et haavand käpal on põhjustatud käitumishäirest, millel puudub edasine tulemuslik ravi ning seetõttu ka lootus looma paranemiseks. Nende soovitus oli arvestada looma heaoluga ning ta eutaneerida.“

Maaülikooli ja loomaaia veterinaarid otsustasidki, et jääkaru edasiste kannatuste vältimiseks tuleb talle teha anesteesia ja seejärel eutanaasia. Nõnda täna tehtigi. Kell 15.41 lõpetas Nordi süda töötamast  ning edasi saadetakse ta Maaülikooli lahkamisele. Mis tema säilmetest edasi saab, pole veel teada.

Jääkaru Nord sündis 24. novembril 2001. aastal Viinis asuvas Schönbrunni loomaaias. Tallinnasse saabus ta 10. aprillil 2009. aastal Moskva loomaaia kingitusena. Mõnda aega elas jääkaru vahepeal Novosibirskis. Moskvas kutsuti teda Kefirtšikuks, sest Nordi lemmikjook oli keefir.

Ta andis kaks järglast – 2013. aastal sündinud ja nüüdseks Viinis Schönbrunni loomaaias elava Nora ning 2016. aastal sündinud Tallinna loomaaias elava Aroni.

Jääkaru on ohustatud liik, mis elab põhjapoolkera polaaraladel. Jääkarud elavad vabas looduses keskmiselt 25–30 aastat, vangistuses kuni 45.