Foto: Anu Palm
Kalakoht
17. jaanuar 2018, 06:00

Valgjärv – üks paarikümnest omataolisest ja natuke eriline

Käesolevas numbris annab tuntud ihtüoloog Teet Krause ülevaate ühest Lõuna-Eesti pärlist Valgjärvest. Mille poolest see veesilm eriline on ja miks teda külastada tasub, järgnevatelt lehekülgedelt lugeda saategi.

Käesolevas numbris annab tuntud ihtüoloog Teet Krause ülevaate ühest Lõuna-Eesti pärlist Valgjärvest. Mille poolest see veesilm eriline on ja miks teda külastada tasub, järgnevatelt lehekülgedelt lugeda saategi.

Aasta lõpus arvuti taga istudes ja alustades järjekordset püügipaiga lugu, liigub pilk aknast välja ning seal avaneb viimastele aastatele iseloomulik pilt. Lumise valge asemel on jõulude ajal maa must ja vahel näitab pilvede vahelt end päike, lastes paista ka sinise taeva killukesi. Veebruaris saab isamaa sajaseks, meie rahvusvärvid on veelgi vanemad, riigi­lipp ametlikult veel siiski noorema. Kas meie eellased on meie järvede kallastel elades ja sealt kala püüdes olnud nii vähese fantaasiaga, et paljudele vetele on nimeks pandud „suur“? Nendest pisemad on siis „väikesed“. Suurelt mõeldes on meie järved ju kõik väikesed. Värvuste osas on aga juhtimas mustad järved, nad saavad vee rabadest: neid on üle kolmekümne, valgeid on aga vähem. Valgejärvesid või valgjärvi ja nende murdelisi nimekaimusid teame 22. Lisaks saame kahe käe näppudel üles lugeda sinise-nimelised veekogud. Anu Palm

Valged järved on läbipaistvama veega ja kalarikkamad tumedaveelistest. Viimastes elavad tavaliselt ahvenad ja haugid. Harvemini leiab neist särge ja kiiska. Mõnedes aga ei ela üldse kalu. Heledaveelistes on parimal juhul aga kümmekond kalaliiki. Kui Valgjärved on eristatavad paiknemise alusel kohanimede järgi, siis suurim neist kannab ametlikult nime Valgjärv ja ega paljud teagi, kus selline järv täpselt asub. Hoopis tuttavam on Otepää Valgjärve nimi, aga ka see on eksitav, sest asub Otepäält linnulennult ligi kümne kilomeetri kaugusel. Enne haldusreformi asus Põlvamaal Valgjärve vald, nüüd teistega liitununa on ta osake Kanepi vallast. Otepää on asunud Tartumaal ja meie teadmistes kinnistunud kui Valgamaa linnake. Otepää Valgjärvele on foorumites pakutud nimeks ka Saverna Valgjärv – suurima lähedal asuva asula järgi.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99