Foto: Vahur Mäe
Kasulik
17. jaanuar 2018, 06:00

Talvine lendõngepüük

Vahur Mäe on lendõngega kalastanud maailma eri paikades, kuid täna räägib ta loo kodumaast ja ajast, mil teisi lennukahulle nii tihti jõe ääres ei kohta.

Vahur Mäe on lendõngega kalastanud maailma eri paikades, kuid täna räägib ta loo kodumaast ja ajast, mil teisi lennukahulle nii tihti jõe ääres ei kohta.

Talvine jõeforellipüük võib pakkuda suure­päraseid elamusi, aga ka tõelist frustratsiooni. On olnud päevi, kus pärast tundidepikkust külmetamist ja „kaevust püüdmist“ vannun, et mitte kunagi enam. Samas jällegi on olnud püügikordi, millele ka parimad suvised püügipäevad kätte saadud kalade arvult ligilähedale ei saa. Seetõttu tasub kindlasti talvel jõeforelli püüda, aga selleks võiks veidi põhjalikumalt valmistuda. Valida ilma, jõge ja jõelõiku ning varustust. Alati pole kõige mõistlikum hooaja esimesel püügipäeval koleda ilmaga jõe äärde joosta, selle asemel tasuks pigem valida üks ilus päikesepaisteline ja soojemapoolsem päev. Nii on lootus kala tabada suurem ja ka saadav emotsioon positiivsem.

Lendõnge seostatakse sageli suvise püügivahendiga, aga tegelikult on talvine lendõngitsemine vägagi atraktiivne ja sageli isegi tõhusam kui spinningupüük. Viimast seepärast, et oskuslikult lendõnge käsitledes on kalamehel sööda üle parem kontroll. Kuna jõeforell on talvisel ajal energiasäästu režiimil, on oluline saada sööt võimalikult kala lähedale. Seejuures peaks sööt olema väga aeglaselt liikuv, aga siiski ahvatlevalt mängima. Kõike seda on sageli lendõngega lihtsam teha kui spinninguga.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99