Foto: Robin Roots
Ilm
11. jaanuar 2019, 13:45

Rootsist alguse saanud tormipuhang liikus Soome. Ka Eestisse on oodata tugevaid tuuleiile

Põhja-Rootsis neljapäeval alguse saanud torm jõudis täna Soome ning ka Eestisse on oodata tugevaid tuuleiile.

Osaliselt 49 meetrini sekundis ulatuvad tuuleiilid panid Rootsis tavaelu pausile. Toimusid elektrikatkestused, suleti teid ja osaliselt peatati ühistransport. Rootsi meteoroloogiainstituut soovitas inimestel kodudes püsida ja osad koolid andsid õpilastele vaba päeva.

Reedel jõudsid marutuuled Soome ja kohalik ilmateenistus on välja andnud mitu tormihoiatust. Tugevad puhangud toovad endaga kaasa madalrõhkkonna, mis rändab täna läbi Lõuna-Soome ka meie poole.

Eestis on oodata tuisku ja tugevaid tuuli. Kuigi riiklik ilmateenistus on üle terve Eesti andnud 1. taseme tormihoiatuse, ei ole teenistuse valvesünoptiku sõnul meil elektrikatkestusi ja suletud teid vaja karta.

Reedel puhub puhub edela- ja läänetuul puhanguti kuni 14, rannikul puhanguti kuni 18 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on Lääne- ja Põhja-Eestis -1..+3, Ida- ja Lõuna-Eestis 0..-4 kraadi. On suur jäiteoht.

Laupäeval puhub loode- ja läänetuul 15 ja saartel kuni 18 meetrit sekundis, mis pärastlõunal nõrgeneb. Õhutemperatuur langeb päeval 0..-6 kraadi.

Pühapäeval rahuneb ilm veelgi ja lisaks tuule nõrgenemisele jõuab meieni ka kõrgrõhkkond ning sademete hulk väheneb. Tuul pöördub lõunakaarde 2-8 meetrit sekundis, õhtul saartel ja läänerannikul kagutuul tugevneb 6-12 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 0..-5°C.