Foto: Alar Truu
Ilm
16. jaanuar 2019, 14:09

ILMAPROGNOOS: Soome valmistub järjekordseks lumetormiks, Eestis tormihirmu pole (5)

Lõuna-Soomes on neljapäeval oodata selle talve üht suurimat lumetormi ning valmistutakse täis tuisanud teedeks ja elektrikatkestusteks. Eestis õnneks sellel nädalal tormi kartma ei pea.

Neljapäeval on oodata tihedat lumesadu ja päris tugevat tuult, mis puhub 15, kuid saartel ja rannikul kuni 20 meetrit sekundis. Jäiteoht on suur. Öösel langeb temperatuur kohati kuni 10 miinuskraadini, kuid hommikuks on väljas juba 0...+4 kraadi.

Reedel liigub madalrõhkkond itta ning lund ja lörtsi sajab vaid mõnes kohas. Läänest ja loodest puhuv tuul on öösel väga tugev, kuid hakkab hommiku saabudes nõrgenema. Lõunaks on tuul juba mõõduka tugevusega. Temperatuur on öösel -3..-7 ja päeval -1..-4 kraadi.

Laupäeval kaugeneb madalrõhkkond veelgi, kuid kohatiste lumesadude võimalus püsib. Tuul on mõõdukas ja puhub peamiselt edelast. Õhutemperatuur on öösel -3..-8 ja päeval -1..-5 kraadi, saarte rannikul püsib temperatuur pigem 0 kraadi juures.

Pühapäeval on Eesti ikka madalrõhkkona servas, mis toob meile rohkem niiskust ja lumesadusid. Lääne- ja loodetuuled on rannikutel puhanguti tugevad. Õhutemperatuur on öösel -4..-9, sisemaal võib kohati -10 kraadi ümbrusse langeda, päeval -1..-6 kraadi.