Foto: Erakogu
Mitmesugust
16. jaanuar 2019, 21:19

KALALE / Aasta 1970

undefined (Erakogu)

Viktor Katenev jätkab oma kalameherännakuid eri veekogudel ja võistlustel. Huvitavad tähele­panekud ja vahvad fotod, kus superbike'i asemel on Jawad ning Shimano rullide asemel ilutsevad tuunitud Nevskajad. Mis kaladesse puutub, siis need näevad täna täpselt samamoodi välja nagu 48 aastat tagasi.

14.01. Saksniidu. Käisin õngitsemas ja sikutiga ahvenat narrimas. Triibulisi pisiahvenaid sain 115, kuid 100 grammist suuremat ei olnud ainsatki. Läksid kõik auku tagasi. Särgi tuli ka üle 100, need võtsin vinnutamiseks, kokku saak 5,9 kg.

5.04. Õisu järv. Enamik aega kulus elussöödaga püügile, päeva jooksul toimus 10 võtet, kätte sain 7 haugi ja 6 nendest olid mõõdus, suurim 1,2 kg. Püügi lõpus tegin aega parajaks sikutiga vehkides kaldast kaugel, lootuses mõni suurem ahven jääle tõsta, see ka õnnestus, kui sain ilusa triibu 890 grammi. Rohkem suuri ei saanud.19.04. Jää läinud, tegin Tänassilma jõel esimese püügi spinninguga. Ostsin hiljuti liiklusvahendi – tutika mootorratta Jawa-350, see oli oma aja kõige vingem tsikkel ja seda veel pikemat aega, enne kui kunagi 90ndatel ilmusid tänavatele Jamahad, Kawasakid ja muud taolised mürsud. Minul neid Jawasid on olnud neli, enne kui esimese auto, Žiguli 2107 ostsin. Jawa oli väga töökindel pill, mootor ei vedanud alt kunagi, käivitus aasta ringi ideaalselt, korra oli probleem käiguvahetuskahvliga – jäin teele enne Pärnut (kiirustasin Tõstamaale kalale), ööbisin põllul heinakuhjas. Mulle oli tsikkel eeskätt kalalkäimiseks, paljudel lihtsalt kupatamiseks ja tüdrukute peibutamiseks.Tänapäeval, nagu mulle tundub, on tsikkel selleks, et ühelt kokkutulekult teisele sõita, seal kummi põletada ja lihtsalt maanteel oma lõbuks ringi paarutada, kalal küll enam keegi tsikliga ei käi ja kui kusagil keegi ka käib, siis on see anomaalia.Tulin siis vennaga Rebaste silla juurde, ega erilist usku kalavõttu ei olnud, pealegi kalamehi Rebastes ei olnud. Veetase oli kõrge, tundus, et vara veel. Sellegipoolest juba teise heitega silla eest sain esimese kala – 800 grammi. Hakkasin liikuma allavoolu ja võtted ei andnud pikalt oodata. Peagi tõmbas vend kilose kala kaldale, edasi liikudes saime ühest kohast kolm haugi, asi edenes üle ootuste hästi, tuju oli mega. Peagi tuli mul landi otsa eriti ilus kala ja kui ta kaldale tõstsin ja vedrukaalu konksu otsa riputasin, näitas kaaluseier 3,7 kg. See haug oli mul seni suurim, mis ma landiga saanud olin. Kodus kaalusin täpsema lauakaaluga üle ja tulemuseks oli 3,73 kg, kudenud järvekala. Vennas tagasiteel ei püüdnud, oli sedavõrd väsinud sügavas vees mätaste vahel sumamisest. Jõudes tagasi Rebaste silla juurde, kohtasime seal veel kolme kalameest, üks sikutas meie nähes 2,5 kg haugi välja, ühel oli kaks kala kotis. Mõõdus olid mul 7 haugi – 8,8 kg. Käisin aprillis veel korduvalt Tänassilma jõel, sain ka, kuid vähem kui esimesel korral.

Edasi lugemiseks: