Eestimaa vaated Tags: Loodus, härmatis, külm, pakane, talvFoto: Aldo Luud
Ilm
22. jaanuar 2019, 12:56

KÜLMAGALERII | Hommikul sündis külmarekord, Metsavana ennustab tuisku (31)

Täna hommikul kella kaheksa ajal sündis viimase kahe aasta jaanuarikuu külmarekord: Väike-Maarjas mõõdeti temperatuuriks -25,3 kraadi. Raplamaa ilmavaatleja Arvo Saidla pakasest ei hooli, tema on rõõmus, et õues on üle pika aja niivõrd ilus talveilm. „Minge nautige, suusatage ja kelgutage,“ sõnab Metsavana.

Saidla ise elab oma soovituse kohaselt ja on tänasel kaunil talvepäeval läinud sõbraga kalale. Paukuv pakane teda ei häiri. „Hommikul oli minu kodu juures -27 kraadi, aga midagi hullu pole,“ sõnab ta. 

„Stabiiline külm kestab veebruari lõpuni. Soojemaks läheb alles märtsi alguses. Aga ärge muretsege, väga madalaks temperatuurid siiski ei lähe,“ lubab ilmavaatleja.

Metsavana sõnul läheb veidi soojemaks juba käesoleva nädala keskel, ent pärast seda püsib stabiilselt -10 kraadi juures veebruari lõpuni. „Ma usun, et järgnevate nädalate jooksul tuleb kõvasti lund juurde. Juba täna õhtul hakkab tõenäoliselt tuiskama. Minge nautige, suusatage ja kelgutage,“ sõnab Metsavana rõõmsalt. 

Ilmatark Arvo Saidla. Foto: Martin Ahven

Metsavana tunnistab, et tal on väike mure kitsede pärast. Kui kord läheb sulaks ja seejärel uuesti külmetab, tuleb maapinnale nii kõva koorik peale, et kitsed ei saa toidule ligi ja võivad nälga jääda. Loodame üheskoos Metsavanaga, et seda siiski ei juhtu.

Ilmateenistuse andmetel on täna muutliku pilvisusega olulise sajuta ilm. Pärastlõunal lääne pool pilvisus tiheneb ja õhtul hakkab saartel ja Lääne-Eestis lund sadama. Puhub lõunakaare tuul 2–8, rannikul puhanguti kuni 13 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on -12..-17, saartel ja kohati rannikul -2..-9 kraadi.

Sünoptikute hinnangul läheb veidi soojemaks juba nädalavahetusel. Laupäeva päevaks prognoositakse pilves selgimistega olulise sajuta ilma. Õhutemperatuur jääb praeguse prognoosi kohaselt -5..-10 kraadi vahele.

Lund tuleb aina juurde

Loodusvaatleja ja ilmahuviline Kairo Kiitsak jälgib ilmamudeleid iga päev. Nende põhjal ütleb ta, et lähinädalad toovad jätkuvalt miinuskraade.

"Järgmise nädala alguses kujundab Eesti ilma ulatuslik kõrgrõhuala, mis on väheliikuv ja mille kese jääb prognoositavalt Lääne-Venemaa aladele. Selle lääneserv või loodeserv ulatub ka Eesti kohale. Ida ning kagu poolt lisandub külmemat õhku. Ilm tuleb jahedapoolne. Esmaspäeva õhtul langeb õhutemperatuur mitmel pool veel -10 kraadist madalamale.

Nädala keskpaigas hakkavad läänepoolsed madalrõhualad Venemaa kohal laiuvat võimast kõrgrõhuala survestama. Läänemere regioonis on oodata õhurõhu langust. Kahe rõhkkonna piirimail muutub tuul tuntavamaks. Õhumass muutub pehmemaks, kuid mõõdukas külm peaks püsima jääma. Ainuüksi saartel ja mandri lääneosas võib temperatuur kohati 0 kraadini küündida või pisut üle sellegi.

Nädala teisel poolel on juba ülekaalus madalrõhkkonna mõju. Kõrgrõhuala tõrjutakse kaugemale itta. Meile tuleb edela poolt niiskust juurde ning suureneb lume võimalus. Seega nii mõnigi koht saab veel lumelisa. Nädalavahetus drastilist ilmamuutust ei too. Eesti jääb endiselt madalrõhkkonna mõjusfääri. Aeg-ajalt sajab siin-seal lund. Mõõdukas külm püsib. Temperatuur võib langeda taas -10 kraadini või sellest natuke madalamale. Sellist -20 kraadist külma kuu viimastel päevadel oodata ei ole," räägib Kiitsak.

Loodusvaatleja sõnul tõotab veebruari algus tulla ka pigem jahedapoolne ning miinuskraadidega. "Lumikate püsib paljudes kohtades ja lund on oodata juurdegi," prognoosib ta.