Foto: Teet Malsroos
Ilm
8. veebruar 2019, 13:48

Tilgub ja soliseb: sulailm ei saagi läbi (11)

Sel nädalal valitsenud plusskraadid ei taandu ka uuel nädalal. Kõhedust lisavad sajuhood ja tugev tuul.

Laupäeva öösel madalrõhkkond kaugeneb, päeval laieneb üle Läänemere järgmise ulatusliku madalrõhuala idaserv. Öö hakul sajab veidi vihma, sekka võib ka lörtsi tulla. Hommikul sajab saartel ja ka läänerannikul vihma, päeval on ka mandril vihma- ja lörtsihooge, vaid Ida-Eesti võib valdava osa päevast suurema sajuta olla ja alles õhtul veidi vihma saada. Tuul on tugev, puhub öösel edelast, päeval lõunast ja ulatub puhanguti 12, rannikul 15, saartel 17 meetrini sekundis. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt 0..+3 kraadi.

Pühapäeval muutub ilm niiskemaks. Öö ja hommikupoolikul sajab tihedat lörtsi, sekka vihma, keskpäevast alates muutub sadu hõredaks, aga vesiseks. Puhub väga tugev lõuna- ja edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 0..+3, päeval +2..+4 kraadi. 

Esmaspäeval jõuab madalrõhkkond Läänemere kohale ja toob Eestisse tiheda lörtsisaju, sekka ka vihma. Tuul puhub lõunakaarest ja on öösel veel tugev, päevaks nõrgeneb. Õhtul pöördub saartel loodesse ja hakkab tugevnema. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+2 kraadi.

Teisipäeva öösel sajab tihedat lörtsi, pärast keskööd ka lund. Tugevaid tuulepuhanguid on eelkõige saartel. Päeval kaugeneb madalrõhkkond ja selle järel algab külmema ja kuivema õhu sissetung. Saartel on ilm suurema sajuta, mandril on ennelõunal veel lörtsi- ja lumehooge laialdaselt, pärastlõunal veel vaid idaservas. Õhutemperatuur ööpäeva vältel -1..+1 kraadi, õhtupoolikul läheb külmemaks. 

Kolmapäeva öösel liigub üle kuivema ilmaga kõrgrõhuhari. Tuul nõrgeneb. Päeval võib kohati lund ja lörtsi poetada. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, selgineva taeva all langeb paar-kolm kraadi madalamale, päeval -3..+1 kraadi.

Neljapäeval lörtsi- ja lumehoogude võimalus püsib, sest loodevoolus tuleb niiskust lisaks. Lääne-Eestis võib päeval sekka ka vihma tulla. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, päeval Lääne-Eestis 0..+3, ida pool 0..-2 kraadi.

Reede öösel on pisut mõjusam kõrgema rõhuga ala ja sajupilved eemalduvad ning tuul raugeb. Õhutemperatuur öösel -2..-7, Ida-Eestis võib -10 kraadi lähedale langeda. Päeval on õhutemperatuur  0..-5, saartel võib üle 0 kraadi tõusta.